Θεσπρωτία: Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Θεσπρωτία: Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί

Θεσπρωτία: Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί   

Απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατώτατες εγγυημένες τιμές 

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης από την Άρτα και τη Θεσπρωτία, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις τιμές παραγωγού, με τους μεγαλεμπόρους να τους εκβιάζουν για να ξεπουλήσουν την παραγωγή τους. 

«Με το ξεκίνημα της συγκομιδής, αρχές Νοέμβρη, οι τιμές κατέρρευσαν στα 23 λεπτά το κιλό μεικτά. Αφαιρώντας τα εργατικά, απομένουν στον παραγωγό μόλις 14 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 18 λεπτά το κιλό, δηλαδή μπαίνεις μέσα 4 λεπτά», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τσόγκας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. 

«Οι μεγαλέμποροι έχουν χωρίσει τους παραγωγούς», αναφέρει ο Διονύσης Αναστασίου, παραγωγός μανταρινιού από το Σμέρτο Θεσπρωτίας, «συνεννοούνται για τις τιμές, έρχονται οργανωμένοι, ενώ εμείς πηγαίνουμε σαν πρόβατα επί σφαγή». Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και υπό το βάρος χρεών και άλλων υποχρεώσεων, του κινδύνου να χαθεί εντελώς η παραγωγή, οι αγρότες αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους. 

Για το κατρακύλισμα στην τιμή παραγωγού, οι έμποροι επικαλέστηκαν προβλήματα στη ζήτηση μανταρινιού σε αγορές του εξωτερικού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Στην πραγματικότητα, τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες στη διακίνηση του μανταρινιού στις λαϊκές αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διανομή τους γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη. 

23 λεπτά στον παραγωγό... 1,5 ευρώ στο ράφι! 
Οπως καταγγέλλει ο Κ. Τσόγκας, «αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αρτα αυτήν τη στιγμή πουλάει το μανταρίνι της Αρτας στα 1,55 ευρώ το κιλό, όταν ο παραγωγός στο χωράφι το έχει πουλήσει στα 23 λεπτά/κιλό μεικτά», δηλαδή 645% αύξηση στην τιμή για τον καταναλωτή. 

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους παραγωγούς της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από όπου το 60% της παραγωγής εξάγεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το μανταρίνι τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται με 4,5 ευρώ το κιλό, σχεδόν 20 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού. 

Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία από τους μεγαλεμπόρους και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων για να θωρακίσουν τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε βάρος του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών και της λαϊκής οικογένειας. 

Στα παιχνίδια των τιμών οι μεγαλέμποροι αξιοποιούν τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες - παραγωγούς εντός ΕΕ και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες καπιταλιστικές χώρες και κέντρα. Φέτος επικαλούνται τις μεγάλες ποσότητες μικρόκαρπων ισπανικών εσπεριδοειδών που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, καθώς και την τουρκική παραγωγή που λόγω υποτίμησης της λίρας συμπιέζει τις τιμές στα ελληνικά προϊόντα. 

Στον κάμπο της Κεστρίνης Θεσπρωτίας, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το 90% των αγροτών πραγματοποιεί τζίρο κάτω από 25.000 ευρώ. Βγάζοντας τα έξοδα παραγωγής, τους μένει ένα καθαρό εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς την εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Φέτος, που μπαίνουμε μέσα, θα μας φορολογήσουν με τις αντικειμενικές αξίες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την περιουσία. Στην πράξη, οι μικροί παραγωγοί πληρώνουν εφορία περισσότερο από τους μεγάλους», τονίζει ο Δ. Αναστασίου. 
Η περιβόητη «εξωστρέφεια» που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οι προτροπές «βάλτε μανταρίνια» για να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, αποδεικνύονται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών... 
Οι «ομάδες παραγωγών», οι διάφορες μορφές «συνεταιρισμού», η «συμβολαιακή γεωργία» που προβάλλονται ως εναλλακτικές λύσεις, αποτελούν προθάλαμο που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων. Τα σχήματα που προωθεί η κυβέρνηση, πασπαλισμένα με ευρωενωσιακά προγράμματα, «είναι προτάσεις για την ελίτ, όταν για τη δημιουργία ενός μόνο συσκευαστηρίου απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κανείς δεν έχει», σημειώνει ο Δ. Αναστασίου. 

Πενταροδεκάρες στους παραγωγούς, εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο 
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Αρτας και τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κάλυψε πλήρως την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, προτρέποντας τους αγρότες να πουλάνε έστω και σε χαμηλές τιμές. 
Απέναντι στο δίκαιο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση στήριξης των τιμών πώλησης των παραγωγών «γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού», όταν επιχειρηματικοί όμιλοι σε μια σειρά από κλάδους, στη διαχείριση αυτοκινητόδρομων, σκουπιδιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. διαχρονικά απολαμβάνουν κρατικές εγγυημένες τιμές. 

Ο υπουργός, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών, υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση διαπιστώσει μειωμένη ζήτηση στα μανταρίνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των παραγωγών... με πενταροδεκάρες. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος λόγω πανδημίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 ανέρχονται σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, όταν για παράδειγμα για την ενίσχυση στο πετρέλαιο μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων και ξενοδόχων προβλέπεται κονδύλι 750 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τη στήριξη της «Aegean» δίνεται κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ. 

Στην ίδια ρότα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, από τη μια απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και συκοφαντεί τους αγώνες τους και από την άλλη, θέλοντας να δείξει το όψιμο ενδιαφέρον του, διατυπώνει προτάσεις για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. 
Η έγνοια τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δοθούν στους μεγαλεμπόρους τα μανταρίνια με όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή για να διαφυλαχτεί η κερδοφορία τους, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών. 

Χωρίς προστασία από καιρικά φαινόμενα και καταστροφές 
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί μένουν απροστάτευτοι και απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Λόγω των βροχών του Δεκέμβρη, «από τους περίπου 50.000 τόνους στον κάμπο της Αρτας, μέχρι τις 10 Δεκέμβρη είχαν συγκομιστεί μόλις 6.000 τόνοι, όταν πρέπει να έχει τελειώσει η συγκομιδή μέχρι τέλος του χρόνου», τονίζει ο Κ. Τσόγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν θα προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν το μανταρίνι. 
Αντίστοιχα, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, ο κίνδυνος μυκητίασης του μανταρινιού από μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει αυτήν την ασθένεια και δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις. 

Στην οργάνωση και τον αγώνα η ελπίδα 
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς της να αξιοποιήσουν την αγωνιστική πείρα των προηγούμενων χρόνων, «να συσπειρωθούν στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν». 
Ηδη το πρόσφατο θετικό παράδειγμα του νεοσύστατου Συλλόγου Πέτα - Κλειστού, με τη συμμετοχή 80 αγροτοκτηνοτρόφων, δείχνει τις δυνατότητες. 
Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αναπλήρωση που χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα μανταρίνια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών, φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100%, άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διεύρυνση του κανονισμού με ασθένειες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται. 

Το ΚΚΕ στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών 
Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς, καθώς και τους εργάτες γης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με τη συμμετοχή τους στην πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα στις εξελίξεις. 
Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπάρχει άλλος δρόμος, ο σοσιαλισμός. Ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας, που για να ανοίξει πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με τη διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα».

ΠΗΓΗ: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου