Οι "ανοιχτοί" ναοί, που θα είναι κλειστοί! - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Οι "ανοιχτοί" ναοί, που θα είναι κλειστοί! - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Οι "ανοιχτοί" ναοί, που θα είναι κλειστοί! - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ο κορωνοϊός είναι μια θανάσιμη απειλή, που τη βιώνουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι ένα ψέμα, όπως κάποιοι θέλουν να τον εμφανίσουν με το ατυχέστατο σύνθημα "όλα είναι ένα ψέμα", αφού τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι ο καθρέφτης του κινδύνου της πανδημίας.
Και σαφώς η τήρηση των προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη παντού, και μέσα στους ναούς, όπου, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, αλλά και τη δική μας ταπεινή άποψη, κολλάει ο κορωνοϊός, αφού εντελώς άλλο πράγμα είναι το περιεχόμενο της λατρείας και η θεία κοινωνία, τα οποία αποτελούν θεραπευτικά μέσα, και άλλο πράγμα το κτίσμα και τα αντικείμενα και η συνάθροιση.

Ωστόσο η στάση της πολιτείας στο θέμα της λειτουργίας των ναών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, νομίζουμε ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα, θέλοντας να φανεί ότι εξισορροπεί κάπως τα πράγματα, με στόχο να μην στρέψει τους πσιτούς καθολικά εναντίον της.

Και γιατί το λέμε αυτό... Αποφασίστηκε να είναι "ανοιχτοί" δύο ημέρες σ' όλη τη διάρκεια των εορτών, τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, χωρίς αγιασμό υδάτων σε ανοιχτό χώρο, μόνο για 9 άτομα και κατ' εξαίρεση για 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.
Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι οι χώροι λατρείας σ' ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ανοιχτοί, υπό προϋποθέσεις βέβαια, αλλά θα ήταν πιο έντιμο να αναφέρουν ευθέως οι υπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες στην Ελλάδα ότι οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί, γιατί αυτό προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της χώρας, και όχι να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι.

Αυτή η εξέλιξη σαφώς και δεν είναι "άνοιγμα" και περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, που έχουν να κάνουν με τα κριτήρια, που θα επιλέγονται οι ελάχιστοι πιστοί, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να εκκλησιάζονται.
Είτε από ευσέβεια, είτε από παράδοση, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, όπως και το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, όλοι οι Χριστιανοί, και οι θερμοί και οι αδιάφοροι, θέλουν να βρεθούν στους ναούς.
Δηλαδή, θα πεις στους Ορθοδόξους, ελάτε εντός του ναού εσείς οι εννέα ή οι εικοσιπέντε και για τους άλλους κλείνουν οι πόρτες;

Δεν ικανοποιούνται οι ψυχικές ανάγκες και αναζητήσεις των πιστών, όταν τους εμφανίζεις ότι "ανοίγουν" οι ναοί, ακόμη και για δύο ημέρες, αλλά δεν τους επιτρέπεις να εκκλησιαστούν, έστω και υπό αυστηρούς κανόνες.

Προφανώς ο κόσμος θα αντιδράσει σοβαρά και ψύχραιμα και με σεβασμό προς την Ορθοδοξία, καθώς και με αυτοσεβασμό και δεν θα παρατηρηθούν παρεκκλίσεις, αν και δεν θα γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Αν και δεν θα κατανοήσουμε τη σημασία του μεγάλου γεγονότος της γέννησης του Χριστού, που το όνομά του στο διάβα των αιώνων χαροποίησε ηλέκτρισε και παρηγόρησε αναρίθμητες ανθρώπινες καρδιές, αν και δεν θα νιώσουμε το μήνυμα που κρύβει η εορτή. Αν και δεν θα αναζητήσουμε,, αυτή τη χρονιά, στην Εκκλησία, η οποία αποτελεί το κέντρο και τον άξονά Του, τον Ιησού, που είναι το στήριγμα των αδυνάτων και όλων εκείνων που πορεύονται στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής,

Υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει ο κίνδυνος, ενώ ο κορωνοϊός δεν είναι ψεύτικος, να καταντήσει ψεύτικη η πίστη μας στο Θεό, που την ευτελίζουμε, αν και την έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε, μέσα στην κόλαση της πανδημίας, μια ζωή καινούργια, φωτεινή, ζωή αγάπης, που θα μας ανεβάσει ψηλά.
Το ζητούμενο, πλέον, είναι να διαφυλαχθεί, και με κλειστούς τους ναούς, ζωντανή η πίστη του καθενός μας, γεγονός, που σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να είναι ένα κορυφαίο και ταυτόχρονα προσωπικό γεγονός, που θα οδηγεί την πορεία μας κοντά στην αληθινή ζωή.

Πολλή συζήτηση γίνεται, τις τελευταίες ημέρες για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού τα άτομα,ενώ ακούγονται και ακραίες συνομωσιολογικές θέσεις, που φτάνουν μέχρι του σημείου να υποψιάζονται και εμφύτευση στον οργανισμό και μικροτσίπ για τον πλήρη έλεγχό μας.
Ούτως ή άλλως, η ζωή μας είναι ελεγχόμενη με διάφορους τρόπους και δεν χρειάζεται το εμβόλιο για το σκοπό αυτό. Ωστόσο θα αποδειχθεί πολύ κερδοφόρο για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και ας ελπίσουμε ότι θα είναι χρήσιμο και για μας.

Αλλά με αυτά, που συμβαίνουν, χρειάζεται και το εμβόλιο του ήθους... Γύρω μας κυκλοφορούν μικρόβια, που σκοτώνουν την ψυχή. Κι αλλοίμονο, εμείς αμέριμνοι δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για τα θανατηφόρα ψυχικά νοσήματα.
Αλλά όπως και νάχει, τελική πεποίθησή μας είναι ότι η πίστη θα βρει διεξόδους να μη κλονιστεί και να μην ξεριζωθεί, δεν τελειώνει ποτέ η αποστολή της Εκκλησίας και δεν χρεοκοπεί. Ας το καταλάβουμε όλοι μας...

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου