Βουλευτής με ενοίκια δημοσίου...! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Βουλευτής με ενοίκια δημοσίου...!

Βουλευτής με ενοίκια δημοσίου...!

Ο «γαλάζιος» Βασίλης Γιόγιακας έχει βρει τον τρόπο να εκμισθώνει το ακίνητό του στην Ηγουμενίτσα

Νεοφιλελεύθερος μεν, κρατικοδίαιτος δε ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τη ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος είτε ως νομάρχης είτε ως εκπρόσωπος της εθνικής αντιπροσωπείας βρίσκει τον τρόπο να μισθώνει σε υπηρεσίες του δημοσίου το ακίνητο 473,9 τ.μ. που διαθέτει στην Ηγουμενίτσα. Καλύτερο όλων ότι το ίδιο ακίνητο μισθωνόταν και κατά το παρελθόν στο δημόσιο, καθεστώς που έπαψε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 5.6.2020 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου δημοσιοποιεί την έκβαση της «δημόσιας προφορικής δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου/ων για τη στέγαση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Νομού Θεσπρωτίας».
Εντύπωση προκαλεί ότι επιλέχτηκε η οδός της δημόσιας προφορικής δημοπρασίας αντί του διαγωνισμού για τη στέγαση υπηρεσιών που απαιτούν τη μίσθωση δύο κτιρίων. Δηλαδή επιλέχτηκε δημοπρασία-πακέτο, ενώ η διαδικασία αποσκοπούσε στη μίσθωση ενός ακινήτου για τη στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από κοινού με το ΚΕΣΥ (πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια) και στη μίσθωση ακόμη ενός κτιρίου για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην ιδιάζουσα δημοπρασία κατατέθηκαν δύο προσφορές. Η πρώτη αφορούσε τη στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με το ΚΕΣΥ και απορρίφθηκε λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το ακίνητο στο οποίο ήδη στεγάζονται οι εν λόγω υπηρεσίες. Η δεύτερη προσφορά ανήκει στον υιό του Β. Γιόγιακα –λόγω ανηλικότητας εκπροσωπήθηκε από τη σύζυγο του βουλευτή– και σχετιζόταν με τη στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά επρόκειτο για τον μοναδικό ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, το ακίνητο της οικογένειας του βουλευτή της ΝΔ «πληροί τους όρους της διακήρυξης» με μόνη προϋπόθεση τη διαμόρφωση «17 χώρων γραφείων και μιας τουαλέτας με προδιαγραφές ΑμεΑ». Ως εκ τούτου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε την προσφορά αντί μηνιαίου μισθώματος 1.200 ευρώ (πλην νόμιμων κρατήσεων) για πέντε έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 14.8.2020.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ξενοικιάστηκε, επί ΝΔ επαναμισθώθηκε
Έως τις 31.1.2018 το συγκεκριμένο ακίνητο της οικογένειας Γιόγιακα μισθωνόταν για τη στέγαση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας. Με πρωτοβουλία του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση αλλά και της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας συντελέστηκε η μετεγκατάσταση του κέντρου σε δημόσιο κτίριο λόγω της ένταξής του στο ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης των δομών υγείας μέσω αξιοποίησης των δημόσιων κτιρίων της περιοχής.
Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι λίγο πριν από τη μετεγκατάσταση του κέντρου ψυχικής υγείας ο Β. Γιόγιακας είχε προσπαθήσει να καλοπιάσει –εντός κοινοβουλίου– σημαίνον στέλεχος του υπουργείου
Υγείας, εκφράζοντάς του συμπάθεια αλλά και προθυμία διαφοροποίησης από τη σκληρή κριτική που δεχόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τους… κακεντρεχείς, οι κολακείες συνοδεύτηκαν με αναφορές για το επίμαχο ακίνητο, με την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής της συμπολίτευσης να μην κρίνεται ικανοποιητική. Αλλωστε η μετεγκατάσταση του κέντρου συνιστά από μόνη της απόδειξη.

Εγκαίνια τρία χρόνια μετά τη μίσθωση
Το ακίνητο 473,9 τ.μ. μισθώθηκε από το δημόσιο για πρώτη φορά στις 25.5.2006 με σκοπό την εγκατάσταση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας. Ω του θαύματος, την περίοδο εκείνη ο Β. Γιόγιακας διατελούσε νομάρχης Θεσπρωτίας. Το μηνιαίο μίσθωμα είχε οριστεί στις 2.200 ευρώ για πέντε έτη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η λειτουργία του κέντρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008, ενώ τα εγκαίνια διεξήχθησαν –παρουσία του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου– το 2009. Δηλαδή για παραπάνω από δύο χρόνια το δημόσιο κατέβαλλε στον νομάρχη μισθώματα που ξεπερνούν συνολικά τις 60.000 ευρώ χωρίς το κέντρο να λειτουργεί; Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, «η τελική δαπάνη για τη διαμόρφωση του κτιρίου ανήλθε στο ποσό περίπου των 113.000 ευρώ, ενώ ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός που περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γραφεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. ανήλθε στο ποσό περίπου των 88.000 ευρώ». Ποιος πλήρωσε αυτά τα λεφτά;
Αξίζει να προστεθεί ότι στις 15.2.2012 διεξάχθηκε νέος διαγωνισμός για τη στέγαση του κέντρου ψυχικής υγείας. Η μία και μοναδική προσφορά κατατέθηκε από τον ίδιο τον Β. Γιόγιακα, ο οποίος εκπροσώπησε το παιδί του. Ο βουλευτής της ΝΔ ανανέωσε την εκμίσθωση του ακινήτου αντί 1.720 ευρώ τον μήνα, με την κατάσταση αυτή να διατηρείται έως το 2018.

Η απάντηση Γιόγιακα
Το Documento επικοινώνησε με τον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για τον διαγωνισμό, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ακίνητο του δημοσίου. «Η διαδικασία αυτή τρέχει ενάμιση χρόνο» είπε και πρόσθεσε: «Το μίσθωμα ήταν 2.200 και τώρα είναι 1.200 ευρώ». «Ερχεστε ύστερα από 15 χρόνια και μου λέτε πράγματα που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και κατέληξαν στο αρχείο» υποστήριξε και έκρινε ότι δεν εγείρεται κανένα ζήτημα ηθικής τάξεως, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τι πρέπει να κάνει ένας αιρετός; Να μην κάνει τίποτε;». Οταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις σε σχέση με τα ερωτήματα που εξέφρασε επικαλέστηκε και πάλι το γεγονός ότι μόνο το δικό του κτίριο πληρούσε τα κριτήρια, δίνοντας την εντύπωση ότι εξυπηρέτησε το κοινό καλό. Διευκρίνισε δε ότι οι 113.000 ευρώ πληρώθηκαν από το δημόσιο. «Γι’ αυτό έγινε η καταγγελία από πολίτη και μπήκε στο αρχείο» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου