Ηγουμενίτσα: Επιλεκτικά πρόστιμα και "μαϊμού" συλλήψεις για τα μέτρα του κορωνοϊού;;; - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ηγουμενίτσα: Επιλεκτικά πρόστιμα και "μαϊμού" συλλήψεις για τα μέτρα του κορωνοϊού;;;

Ηγουμενίτσα: Επιλεκτικά πρόστιμα και "μαϊμού" συλλήψεις για τα μέτρα του κορωνοϊού;;;

Μπορεί να έγινε άρση των περιορισμών μετακινήσεων και λειτουργίας επιχειρήσεων, ωστόσο έχει την αξία του να δούμε πως έγιναν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αυτό το διάστημα.
Όπως ενημερώσαμε σε προηγούμενη δημοσίευση, στο νομό Θεσπρωτίας επιβλήθηκαν συνολικά 117 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, 8 για μετακινήσεις εκτός έδρας μόνιμης κατοικίας και καμία παράβαση για λειτουργία επιχειρήσεων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση για λειτουργία επιχειρήσεων, προκαλεί έναν προβληματισμό, δεδομένου ότι στην πόλη της Ηγουμενίτσας υπήρξε τουλάχιστον ένα περιστατικό "συλλήψεων" ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο δεν έχει βεβαιωθεί από την ΕΛΑΣ, όπως μας ενημέρωσε η Γενική Αστυνομική Δ/νση Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16/5, μεσημβρινές ώρες, άνδρες του Α.Τ. Ηγουμενίτσας έσπευσαν σε κεντρικό σημείο της Ηγουμενίτσας και συνέλαβαν (ή μάλλον προσήγαγαν) δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ, οι οποίοι παρά τις απαγορεύσεις είχαν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα έξω από τα καταστήματά τους. 
Δεν ήταν τα μοναδικά καταστήματα που έβγαλαν τραπεζάκια και καρέκλες, αλλά ήταν πιο εμφανή και πιο προκλητική η στάση τους.
Παρόλο που οι δύο καταστηματάρχες προσήχθησαν στο Α.Τ. Ηγουμενίτσας και παρέμειναν για λίγες ώρες, αφέθησαν χωρίς καμία επίπτωση, παρά μόνο, όπως φαίνεται τους έγιναν συστάσεις...! Μόνο που ούτε οι συστάσεις ήταν αρκετές, διότι το ίδιο κιόλας βράδυ, αλλά και όλα τα επόμενα συνέχισαν την ίδια ακριβώς πρακτική. Το ίδιο βράδυ μάλιστα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έσπευσαν να κάνουν εκ νέου "συστάσεις" με τους φάρους για να αποσυμφορηθεί ο χώρος στον οποίο ήταν συγκεντρωμένο πλήθος άνω των 100 ατόμων. 
Μπορεί, όλα αυτά να μην καταγράφηκαν επίσημα από το Α.Τ. Ηγουμενίτσας, ωστόσο έγιναν στο κέντρο της Ηγουμενίτσας η οποία δεν είναι και καμιά μεγαλούπολη και αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και ημέρες, γεγονός που εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία στα μάτια των πολιτών
Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνται πως γίνεται κάποιοι να λειτουργούν χωρίς καμία επίπτωση και άλλοι να δέχονται πρόστιμα για την παραμικρή παράβαση; 
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι και πολλοί καταστηματάρχες που τήρησαν τις κυβερνητικές αποφάσεις, παρόλο που όλο αυτό το διάστημα θα μπορούσαν κι αυτοί να είχαν ανοίξει τα μαγαζιά τους, αλλά δεν το έκαναν, φοβούμενοι κυρίως την επιβολή του υψηλού προστίμου. Αναρωτιούνται όμως κι αυτοί με τη σειρά τους: Για ποιο λόγο παρατηρείται τέτοια διάκριση μεταξύ των πολιτών και των καταστηματαρχών;
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αστυνομία έδειξε κάποια ανοχή στους περιορισμούς, αλλά αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία. Να θυμίσουμε, ότι πριν ένα μήνα περίπου επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 6 νεαρούς οι οποίοι κρύφτηκαν σε μια αυλή για να τα πούνε (Δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα). 
Πως γίνεται να δείχνεις ανοχή σε καταστηματάρχες που προκλητικά αψηφούν τις αστυνομικές αρχές και να εξαντλείς την αυστηρή εφαρμογή του νόμου σε πιτσιρικάδες;;; 
Ίσως, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αυτή η εξαίρεση να οφείλεται στο γεγονός ότι το ένα εκ των προσαχθέντων ατόμων είναι στενό συγγενικό πρόσωπο θεσμικού παράγοντα της περιοχής. 
Ίσως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να μη δεσμεύουν τους παράγοντες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Ας μας απαντήσουν!
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπεται (εκτός από ποινικές κυρώσεις), το σφράγισμα του χώρου, καθώς και επιβολή διοικητικού προστίμου 5.000 ευρώ. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι γίνονται προσαγωγές για συστάσεις ή ψεύτικες συλλήψεις για τα μάτια του κόσμου!

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 14/3/2020
3. Στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, που παραβιάζει τα μέτρα της παρ. 1 του παρόντος, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
...............................................

Επειδή το διάστημα που περάσαμε ήταν πρωτόγνωρο εξαιτίας των περιορισμών, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει ένα ακόμη, ίσως πιο δύσκολο, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων και η γκρίνια θα ενταθεί, καλούμε τη Γενική Αστυνομκή Δ/νση Ηπείρου, αφενός να φροντίσει να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, αφετέρου να ερευνήσει το συγκεκριμένο περιστατικό. 
Για να μπορέσει ένα κοινωνικό σύνολο σε κρίσιμες περιόδους να πειθαρχήσει για το κοινό καλό, χρειάζεται όχι μόνο η ατομική ευθύνη, αλλά και η ίση αντιμετώπιση των πολιτών από τις αρμόδιες αρχές του κράτους. 
Τέτοια περιστατικά αποδυναμώνουν την αστυνομία από την απαιτούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που μόνο δυσάρεστες συνέπειες για την κοινωνία μπορεί να έχει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου