Τοποθέτηση Γ. Γόγολου στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τοποθέτηση Γ. Γόγολου στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο

Τοποθέτηση Γ. Γόγολου στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για το Δρέπανο

Εισήγηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  Γιάννη Γόγολου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Μαΐου 2020 

Σήμερα κληθήκαμε να συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, για ένα μείζον θέμα έρχεται διαχρονικά προς συζήτηση, με διάφορες και διαφορετικές διατυπώσεις, χωρίς να δίνεται λύση. 
Το περιγράφω όπως ακριβώς είναι διατυπωμένο στην πρόσκληση που μας έχει αποσταλεί. 
Έγκριση Μνημονίου Συνεννόησης, Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του ΟΛΗγ Α.Ε. 
Εισηγητής: Δήμαρχος 

Πριν μπω στη ουσία του θέματος έχω να κάνω τέσσερις (4) παρατηρήσεις 
Η λέξεις συνεννόηση, συναντίληψη και συνεργασία δεν αποτυπώνονται ως έννοιες στο κείμενο του Μνημονίου που μας έχει αποσταλεί, για όσους βεβαίως το έχουν διαβάσει. 
Θεωρώ τη συζήτηση αποπροσανατολιστική, ως προς το θέμα και το χρόνο που διεξάγεται. Αυτό το επιβεβαιώνει η μη ύπαρξη εισήγησης της Δημοτικής Αρχής και εν προκειμένω του Δημάρχου, όπως οφείλει να κάνει σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Να σας προλάβω πριν πέσετε σε ατόπημα, ότι σε παρεμφερές θέμα το 2016, ο Δήμαρχος ως εισηγητής, έκανε μακροσκελή αναφορά για “συμφωνία μια βιώσιμης σχέσης μεταξύ Δήμου και ΟΛΗγ Α.Ε. ” (ΑΔΑ: ΒΜΩ2ΩΡΙ-8ΧΒ ) 
Θεωρώ απαράδεκτη τη μορφή του σχεδίου του μνημονίου, ως έντυπο αρχικά πριν το εξετάσουμε ως περιεχόμενο που μας έχει σταλεί από τον ΟΛΗγ. (Σχετικά χωρίς αριθμούς, παραπομπές, κενά σημεία κλπ). Αυτό επιβεβαιώνει την «ανάγκη γρήγορης σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας» που θα αποτελέσει το αντίδωρο, της επικείμενης πώλησης του 67% του ΟΛΗγ ΑΕ τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά, προκειμένου να επιτευχθεί «μια δήθεν αποδοχή από τους πολίτες » για να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο πώλησης στο ιδιώτη. 
Η χρήση του Δρεπάνου έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές (Δήμος Ηγουμενίτσας -ΟΛΗγ Α.Ε.) αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από το κυρίως ζητούμενο,που είναι η απόδοση ολόκληρης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος. Από το Μακρυγιάλι έως τις εγκαταστάσεις του παλαιού λιμένα Κέρκυρας. 
Σ΄ ένα Δρέπανο κλειστό για πέντε χρόνια με την ίδια Δημοτική Αρχή, σε ένα δυσοίωνο τουριστικά καλοκαίρι και πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό, ποία ανάγκη μας ωθεί στην υπογραφή Μνημονίου; Υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτό; 

Πάμε στην ουσία του θέματος 
Στο άρθρο 1. Αντικείμενο Μνημονίου Συνεργασίας, Γίνεται αναφορά: 
Τα συμβαλλόμενα μέρη αποδέχονται να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία …για την παραχώρηση χρήσης στο Δήμο, τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, που δεν εξυπηρετούν ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού. 
Πολύ ωραία ως εδώ. 
Ειδικότερα όμως, οι δύο συμβαλλόμενοι, αποδέχονται με το παρόν Μνημόνιο, την προώθηση των διαδικασιών εξαίρεσης του τμήματος της παραλίας Δρεπάνου, από την Χερσαία Ζώνη Λιμένος 
Δηλαδή, αφενός να λέμε για εσωτερική κατανάλωση ότι θα εργαστούμε να παραχωρηθούν στο Δήμο όλα τα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης που δεν εξυπηρετούν ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού και αφετέρου, ότι το Μνημόνιο αφορά μόνο την παραχώρηση προς χρήση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, την περιοχή του Δρεπάνου. 
Τι δεν καταλαβαίνετε αγαπητοί συνάδελφοι; Αυτό γράφει το Μνημόνιο! 
Στο άρθρο 2 Σκοποί της παραχώρησης παρ. 3 σε Σημείωση Αναφέρεται: 
Τα ζητήματα εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί της έκτασης αποτελούν αντικείμενο του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου και το παρόν μνημόνιο δεν υπεισέρχεται σε αυτά. 
Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η σημείωση; 
Μήπως ότι όποιο Μνημόνιο Συνεργασίας υπογραφεί στην παρούσα φάση, δεν αποτελεί καμία δέσμευση για το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει στα σχέδια πώλησης του Λιμανιού; 
Στο άρθρο 2 Σκοποί της παραχώρησης παρ. 4 επισημαίνεται ότι 
Η παραχώρηση χρήσης της παραπάνω περιγραφόμενης έκτασης, θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τους σχετικούς ειδικούς όρους παραχώρησης. 
Με άλλα λόγια, το παρόν μνημόνιο δεν αποτελεί ακριβώς μνημόνιο παραχώρησης χρήσης της χερσαίας ζώνης, που αφορά βεβαίως μόνο το Δρέπανο, αλλά θα υπάρχει ένα μνημόνιο που θα ακολουθήσει και θα περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους. 
Όταν και εάν. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το όταν, επειδή για το μνημόνιο και μόνο ζητήσατε δύο 10ημερες παρατάσεις. Και εάν προλάβετε συμπληρώνω και το θα εξηγήσω παρακάτω. 
Στο άρθρο 4 Υποχρεώσεις παραχωρησιούχου Δήμου Ηγουμενίτσας στις παρ. 1,2,3,4,5 επισημαίνεται ότι: 
Ο Δήμος αναλαμβάνει τα κόστη καθαρισμού, συντήρησης, την ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία (ναυαγοσώστες και εξοπλισμός) την πληρωμή μελετών, τη νομιμοποίηση όπου απαιτείται, την έκδοση αδειών κλπ. 
Κύριε Δήμαρχε γιατί τόση βιασύνη; Μπορείτε να μας πείτε σήμερα, εάν οι εγκαταστάσεις του Δρεπάνου που θα δοθούν για χρήση στους πολίτες από τον ΟΛΗγ και θα έχει τη χρήση και την ευθύνη ο Δήμος, θα είναι έτοιμες για να τους υποδεχθούν και να τους προσφέρουν τις καλλίτερες δυνατές υπηρεσίες; 
Θα προλάβετε το καλοκαίρι; Γιατί αν δεν συμβεί αυτό, θα συμβεί το άλλο. 
Θα πληρώσουμε όλα τα έξοδα ως Δήμος και κατά συνέπεια οι πολίτες, χωρίς ουσιαστικό όφελος, γιατί όπως καταλαβαίνουν όλοι, δεν υπάρχει τίποτε δεσμευτικό για τον ΟΛΗγ, ούτε για την απόδοση των χώρων του Δρεπάνου, ούτε για το χρόνο χρήσης αυτού. 
Είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν στο προτεινόμενο μνημόνιο ημερομηνίες έναρξης και λήξης ; 

Συμπερασματικά 
Ο ΟΛΗγ Α.Ε. παραχωρεί τη χρήση, επαναλαμβάνω τη χρήση, του Δρεπάνου. Σας ”τιμωρούν” με τη ανάληψη του κόστους λειτουργίας του, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο και δεν δεσμεύονται για τίποτε, ούτε καν για το χρόνο χρήσης. Μόνο ως αφελής προσέγγιση θα χαρακτηριζόταν, ότι Μνημόνιο Συνεργασίας θα δεσμεύσει τον ιδιώτη. 
Με ποια λογική λοιπόν ζητάτε, να «καπνίζουμε την πίπα της ειρήνης» με τα πρόσωπα που έχει ορίσει η κυβέρνηση να προστατεύουν τα συμφέροντά του ΟΛΗγ σήμερα; (πιθανόν να έχουν αγαθές προθέσεις) Δεσμεύονται άραγε, ότι την ίδια διάθεση θα έχει και ο General Manager του ιδιώτη; 
Δεν αντιλαμβάνεστε προφανώς, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης για παραχώρηση του ΟΛΗγ, όλες οι εγκαταστάσεις και οι χώροι του θα έχoυν προστιθέμενη αξία για τον αγοραστή, εάν δεν υπάρχουν αντιδράσεις; Αυτό θέλετε να εξασφαλίσετε σήμερα; 
Σας λέω πολλές φορές, ότι αντιμετωπίζετε τη διοίκηση του Δήμου με υπαλληλική προσέγγιση και θυμώνετε αναίτια. 
Εσείς ως ιδιώτης, θα αγοράζατε ένα κομμάτι γης εάν γνωρίζατε ότι υπάρχουν διεκδικήσεις από τρίτους; Πόσο μάλλον με αξιώσεις από πολίτες και φορείς. Αυτούς φοβούνται ακόμη. 
Όλα τα παραπάνω, σας τα υπογραμμίζω έγκαιρα, γιατί μάλλον νομίζετε ότι υπογράφοντας το μνημόνιο που σας προτείνουν «… θα καταλάβετε τη Ρώμη..» Λάθος οπτική ! 
Πριν καταθέσω την πρόταση της παράταξης την οποία εκπροσωπώ, πρέπει να σας ρωτήσω κι ένα τελευταίο. 
Διαβάζω στη Business Daily ότι τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 δηλαδή σήμερα, θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς των Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας από τον ΤΑΙΠΕΔ 
Μάλιστα επικρατέστερος για την αγορά είναι ο ιταλικός Όμιλος Grimaldi για την αγορά του 67% των μετοχών. 
Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά από εσάς; Επιλεκτικά ανημέρωτο σας βρίσκω και πάλι. 

Ε ι σ ή γ η σ η Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας. 
Η γεωγραφική θέση της Ηγουμενίτσας, συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Το γεγονός αυτό προσδίδει μεγάλη δυναμική στο Δήμο μας. 
Οφείλει λοιπόν η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, να αναλαμβάνει δράσεις που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. 
Στους στόχους αυτούς, υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το Λιμάνι Ηγουμενίτσας. Χρειάζεται ως εταίρος σε ένα δυναμικό Δήμο, προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας στους δύο τομείς που ανέφερα παραπάνω. Τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Χρειαζόμαστε έναν ΟΛΗγ όχι ως καθεστώς, αλλά ως συμπληρωματική δύναμη στην ανάπτυξη. 
Ήδη με την αποπεράτωση της 3ης φάσης ο Οργανισμός Λιμένος, θα κατέχει 2.500m λιμενικές εγκαταστάσεις για προβλήτες και κτιριακές εγκαταστάσεις. Ενίοτε αυτές με υπερθετικό βαθμό κατασκευής σε σχέση με το οικιστικό περιβάλλον της πόλης. Οι ειδικοί λένε, ότι όλες οι υποδομές καλύπτουν τις ανάγκες του Λιμένος για τα πολλά επόμενα χρόνια. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν παραχωρείται στο Δήμο η Χερσαία Ζώνη που δεν χρησιμοποιεί; 
Είναι προφανές ότι την χρειάζεται για προίκα στον ιδιώτη. 
Η ανάσα της πόλης είναι το παραλιακό μέτωπο. Από το Παλιό Λιμάνι έως το ΤΕΙ. Αυτό μπορεί να προσδώσει ποιότητα ζωής στους πολίτες και τους επισκέπτες. Οι χώροι αυτοί έχουν την προοπτική ανάπτυξης προς όφελος των δημοτών. Ξεφύγετε κύριε Δήμαρχε επιτέλους από την “ορεσίβια” αντίληψη, ότι η θάλασσα είναι μόνο για «καλοκαιρινά μπάνια του κόσμου». 
Σύμμαχος στις σκέψεις μας αυτές, πράγματι την κατάλληλη στιγμή, ήταν οι συνέπειες της πανδημίας. 
Βγείτε και δείτε τα παιδιά μας. 
Βγείτε και δείτε τους συμπολίτες μας, σε ποια σημεία της πόλης συχνάζουν σήμερα. 
Για μια ακόμη φορά η νέοι μας δείχνουν το δρόμο. 
Όλοι τους συγκεντρώνονται με το νεανικό ένστικτο που διαθέτουν, στην περιοχή που εμείς οι μεγαλύτεροι αποκαλούμε Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηγουμενίτσας. Από το Παλαιό Λιμάνι έως το ΤΕΙ. 
Μας λένε με την παρουσία τους ότι εδώ, αυτοί οι χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων. Είναι τα καλλίτερα μέρη της πόλης μας. 
Σας καλώ όλους να κάνετε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας. Να φανταστείτε την πόλη μας με αξιοποιημένο το παραλιακό μέτωπο. Όπως γίνεται σε άλλες παραλιακές πόλεις 
Αρκετά κ. Δήμαρχε με τα τσιμέντα υποστήριξης των αυλών στο Δήμο μας. Ας αλλάξουμε οπτική όσο είναι καιρός. 
Η Δημοτική Παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία με αίσθημα ευθύνης, ψηφίζει ΟΧΙ στο προτεινόμενο από τον ΟΛΗγ και στηριζόμενο από τον κ. Δήμαρχο Μνημόνιο Συνεννόησης, Συναντίληψης και Συνεργασίας. 
Γιατί όπως προείπαμε, οι διαδικασίες πώλησης του ΟΛΗγ είναι δρομολογημένες. 
Τίποτε δεν δεσμεύει τον επικείμενο ιδιώτη από όσα μας καλείτε σήμερα να συζητήσουμε. 
Το μόνο που τους ανησυχεί είναι οι αντιδράσεις των πολιτών. 
Τις αμφισβητήσεις φοβούνται, μήπως μειωθεί η τιμή πώλησης και αναζητούν εναγωνίως εμάς ως εταίρους,για να αμβλυνθούν αυτές. 
Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο Μνημόνιο γιατί είναι χωρίς αντίκρισμα. 
Λέμε ΝΑΙ και συζητάμε μόνο, τους τρόπους παραχώρησης ολόκληρης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ηγουμενίτσας. Από το Μακρυγιάλι έως το Ρέμα της Λάκκας (όρια παλαιού Λιμανιού). 
Να αποσυρθεί η Χερσαία Ζώνη Λιμένος από τα τεύχη δημοπράτησης ΣΗΜΕΡΑ. 
Το θέμα ΔΕΝ λύνεται από το γραφείο παρά μόνο στα απαραίτητα υπουργεία. 
Βγείτε από το ΓΡΑΦΕΙΟ. 
Δείξτε στους συμπολίτες μας ότι θέλετε τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα στο Δήμο μας. 
Έτσι προσφέρουμε υπηρεσίες στους Δημότες. 
Διεκδικούμε τώρα ολόκληρη τη Χερσαία Ζώνη. 
Πριν την πώληση του Λιμανιού.
Πριν είναι αργά για την πόλη. 

Γ. Γόγολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου