Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταγγέλλει τις απολύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταγγέλλει τις απολύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταγγέλλει τις απολύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 11 απολυθέντες εργαζόμενους, είναι δίπλα τους και καταδικάζει την αντεργατική ενέργεια της εργοδοσίας του ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. 

Παρά την υποτιθέμενη απαγόρευση των απολύσεων εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση ο όμιλος ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ που μονοπωλεί στο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, παίρνει επιδοτήσεις με τεράστια κέρδη στο ενεργητικό της, δε δίστασε να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενους με 15-20 χρόνια εργασίας. 
Το κράτος απών! 

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ως στεγνοί εκτελεστές έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τη ζωή των 11 εργαζομένων επικαλούμενοι ζημιές και τα σχέδια που έχουν αλλά κυρίως τις ανακατατάξεις που προκύπτουν ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και σε τμήματα εργασιών μετά από συμφωνία της εξαγοράς. Αυτές τις ανακατατάξεις εξυπηρετεί και η ταυτόχρονη απόλυση 9 συναδέλφων από μονάδα του ομίλου στην Εύβοια. 

Δήλωσαν καθαρά στους εργαζόμενους ότι “η διαδικασία της συγκέντρωσης με την εξαγορά που συμφωνήθηκε, σκοπό έχει να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μεγαθηρίου. Μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει την επόμενη μέρα της πανδημίας νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά δεν είχε νόημα και η διαδικασία της εξαγοράς.”. Επίσης ήταν τόσο γενναιόδωροι που έφτασαν στο σημείο να πουν στους απολυμένους εργαζόμενους ότι εκτός των συμβατικών υποχρεώσεων (μισθούς, αποζημιώσεις) θα τους δώσουν και ένα επιπλέον εφάπαξ ποσό. 
Την ίδια ώρα που προχωράει σε απολύσεις εργαζόμενων η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει επιδοτήσεις, εκμεταλλεύεται θαλάσσιες εκτάσεις και παράγει προϊόντα διατροφής. 
Τελικά για άλλη μια φορά απολύονται εργαζόμενοι για την ανάκαμψη των κερδών την περίφημη “ανάπτυξη” την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει ως προϋπόθεση η ζωή των εργαζόμενων να γυρνάει χρόνια πίσω, να ισοπεδώνεται κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. 

Για τις εξελίξεις αυτές σοβαρές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης που έδωσε το πράσινο φως με νέα αντεργατικά μέτρα που περιέχονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και προστίθενται στις παλιές των προηγούμενων κυβερνήσεων λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας. Νομοθετεί και εφαρμόζει αντεργατική πολιτική η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ώστε να εξασφαλιστεί η παραπέρα κερδοφορία των επιχειρήσεων πάντα σε βάρος των εργαζομένων. 
Αυτή όμως την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα εν μέσω πανδημίας για την επόμενη μέρα δεν μπορούμε να την δεχτούμε. 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και το κλαδικό συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών- Τροφίμων- Πότων του Νομού, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις τις εργοδοσίας σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων για να αποτρέψουμε τις απολύσεις. 
Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία ότι θα μας βρίσκει πάντα μπροστά της. 

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες 
Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος όμως θα νικήσουμε. 
Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι οι εργαζόμενοι να σηκώσουν το ανάστημά τους, να εμπιστευτούν την δύναμή τους, τον οργανωμένο αγώνα. Να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και με την οργάνωσή μας να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει. 
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για στάση αναμονής και να δούμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μοιρολατρικά να μας ανακοινώνουν ποιος θα είναι ο επόμενος. Πόσα και ποια δικαιώματα θα χάσουμε. 
Δεν θα επιτρέψουμε τα ατομικά μέσα προστασίας της υγείας τις μάσκες και τα γάντια να τα μετατρέψουμε σε φίμωτρο και χειροπέδες. 
Μάχιμα, με αισιοδοξία και χωρίς να κάνουμε πίσω από τα δικαιώματά μας θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που προέκυψε και είναι σίγουρο ότι θα βγούμε νικητές. Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε τις τύχες μας, τα δικαιώματά μας στη ζωή και τη δουλειά στην εργοδοσία και το κράτος. 
Να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες, σε ρήξη με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, γιατί δεν τέμνονται πουθενά οι ανάγκες των εργαζόμενων με τους στόχους της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 
Τώρα είναι η ώρα να λογαριαστούμε με την εργοδοσία και το κράτος της. 
Δε σκύβουμε το κεφάλι, δε δεχόμαστε καμία απόλυση που θέλει η εργοδοσία να μας επιβάλει με το έτσι θέλω. 
Με την οργάνωσή μας θα εμποδίσουμε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό και θα διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. 
Ματώσαμε για τα κέρδη τους! Ματώσαμε στην καπιταλιστική οικονομική κρίση τους! Δεν θα ματώσουμε για να μετράνε κέρδη και στην πανδημία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου