Ηγουμενίτσα: Οι καλικάντζαροι ...ροκάνισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του ΟΛΗΓ - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ηγουμενίτσα: Οι καλικάντζαροι ...ροκάνισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του ΟΛΗΓ

Ηγουμενίτσα: Οι καλικάντζαροι ...ροκάνισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του ΟΛΗΓ
Λίγο πριν εκπνεύσει το Δωδεκαήμερο, οι καλικάντζαροι έκαναν τη ζαβολιά τους και "ροκάνισαν" το μεταλλικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στήσει ο ΟΛΗΓ στο παραλιακό πάρκο της Ηγουμενίτσας, στα βραχάκια.
Βιάστηκαν πολλοί να κατακρίνουν τη νεολαία της πόλης, ότι δήθεν, μεθυσμένοι νεαροί έκαναν αυτή τη ζημιά. Προφανώς αγνοούν τη λαϊκή μας παράδοση και την ύπαρξη των καλικάντζαρων, που εμφανίζονται την παραμονή των Χριστουγέννων και εξαφανίζονται τα Θεοφάνια. 
Οι καλικάντζαροι συμβολίζουν το σκοτάδι και ζουν όλο το χρόνο στα έγκατα της γης, προσπαθώντας να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Όταν είναι πολύ κοντά να το πετύχουν, την παραμονή των Χριστουγέννων, ανεβαίνουν στη γη δημιουργώντας προβλήματα στους ανθρώπους. Η πίστη για τους καλικάντζαρους ως δαιμονικών όντων που ζουν κάτω από τη γη στηρίζεται στην κοσμοθεωρία περί ακινησίας της γης.
Μένουν ανάμεσα στους ανθρώπους 12 μέρες ως την παραμονή των Φώτων αφήνοντας στην ησυχία του το δέντρο της Ζωής να αναβλαστήσει. Ο λαός τους φαντάζεται μαύρους και άσχημους, κουτσούς, ψηλούς με μάτια κόκκινα, πόδια τραγίσια και σώμα τριχωτό. 
Σύμφωνα με μια παράδοση: «Οι Λυκοκαντζαραίοι έρχονται από τη γης αποκάτου. Ούλο το χρόνο πελεκάν με τα τσεκούρια να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γης. Κόβουν κόβουν όσο που μενέσκει λιγάκι ακόμα ως μια κλωνά άκοπο, και λεν «χάισε να πάμε, και θα πέση μοναχό του». Γυρίζουν πίσω της Βάφτισης, και βρίσκουν το δέντρον ολάκερον, ακέριον μπίτι. Και πάλε κόβουν, και πάλ’ έρχονται κι ούλο φτόνι τη δουλειά κάνουν. 

Ο λαός πιστεύει ότι Καλικάντζαροι γίνονται όσοι γεννιούνται το Δωδεκαήμερο, γιατί έχουν συλληφθεί την ίδια μέρα με το Χριστό. Θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους. Είναι άσκημοι, κουτσοί, εριστικοί, ανόητοι γιατί δεν βοηθά ο ένας τον άλλον και για το λόγο αυτό είναι αναποτελεσματικοί στο να κάνουν κακό. 
Τα Φώτα, όλα τα πονηρά πνεύματα φεύγουν με τον αγιασμό.
Το δέντρο των Χριστουγέννων συμβολίζει την ακεραιότητα και τη Θεϊκή δύναμη και προστασία με την παρουσία του Χριστού. 
Μάλλον αυτό ήθελαν να πετύχουν οι καλικάντζαροι "πριονίζοντας" το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ηγουμενίτσας.
Δεν ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους βέβαια, διότι όπως αναφέραμε παραπάνω αφήνουν τα πράγματα στη μέση, ίσως όμως επανέλθουν του χρόνου.
Μην πείτε πάλι πως το έκαναν παιδιά...! Δεν κάνουν τέτοια πράγματα τα "μπουμπούκια" της Ηγουμενίτσας!
Βέβαια, το δεντράκι κόστισε στον ΟΛΗΓ μόνο 3 χιλιάρικα, οπότε του χρόνου θα πάρουνε καινούριο, μην βάλουνε το ίδιο το μαγαρισμένο!
Και του χρόνου λοιπόν, με υγεία και ...χιούμορ, για να αντιμετωπίζουμε όλα τα παλαβά που συμβαίνουνε στην καθημερινότητά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου