Κόντρα Κάτση - Διγαλάκη στη Βουλή για το μέλλον του Τμήματος Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα (ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Κόντρα Κάτση - Διγαλάκη στη Βουλή για το μέλλον του Τμήματος Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κόντρα Κάτση - Διγαλάκη στη Βουλή για το μέλλον του Τμήματος Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, απάντησε χθες ο υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης, σχετικά με το μέλλον του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με απόφαση όμως του Υπουργείου Παιδείας αναστέλλεται η λειτουργία του, μαζί με άλλα 36 ακαδημαϊκά τμήματα τα οποία ιδρύθηκαν στα ...χαρτιά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο κ. Διγαλάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας, τόνισε όμως ότι δεν καταργούνται, απλώς αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας τους, ωσότου γνωμοδοτήσει η ΑΔΙΠ για τη σκοπιμότητα και τις προϋποθέσεις που μπορεί αυτό να λειτουργήσει.
Ο κ. Κάτσης, αφού τόνισε ότι τόσο η ΑΔΙΠ, όσο και οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του (πρώην) ΤΕΙ Ηπείρου, είχαν γνωμοδοτήσει θετικά για τη λειτουργία του Τμήματος, ζήτησε από τον υφυπουργό Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Τμήμα Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα, ώστε να μην μείνει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη η θεσπρωτική πρωτεύουσα μετά από 20 χρόνια.

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας, μετά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

1) Ο Υφυπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι ήταν πολιτική απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας του τμήματος, και μάλιστα με πολιτικό κόστος, αδειάζοντας τον βουλευτή του. Δεν είναι λοιπόν ότι το τμήμα δε λειτουργεί επειδή δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης κλπ όπως ψευδώς ακούγονταν στο δημόσιο διάλογο.
2) Ο Υφυπουργός λέει ότι δεν είναι κατάργηση αλλά αναστολή, αφήνοντας παράθυρο ελπίδας ότι το τμήμα θα λειτουργήσει αφού γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ. Περιμένουμε να δούμε να γίνεται πράξη, αλλιώς είναι στάχτη στα μάτια.
3) Ο Υφυπουργός πιάστηκε αδιάβαστος. Του κατέθεσα σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ του 2017 που λέει «ιδρύστε εισαγωγική κατεύθυνση Ξένων γλωσσών και καταργείστε τις υπόλοιπες στο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων». Δλδ ιδρύστε νέο τμήμα. Αυτό λοιπόν και κάναμε. Ιδρύσαμε νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (ξένες γλώσσες). Δεν τη γνώριζε. Είπε ότι θα ζητήσει από την ΑΔΙΠ να γνωμοδοτήσει για το όλο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση και τα ήδη λειτουργούντα τμήματα αφού θα τα επαναξιολογήσει!
4) Για τους ήδη φοιτητές ο Υφυπουργός είπε μισές αλήθειες. Είπε ψευδώς ότι δεν παίρνουν πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ ο νόμος το προβλέπει ρητά ότι αποφοιτούν από το τμήμα στο οποίο μπήκαν. Εάν θέλει δε, να τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΑΕΙ δίνοντας επιπλέον μαθήματα, όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε, ας το νομοθετήσει, Κυβέρνηση είναι, και όχι να αναστέλλει τη λειτουργία του νέου τμήματος επ'αόριστον.
5) Δεν απάντησε ποτέ αν θα λειτουργήσει το τμήμα ή εάν στο τέλος της 4ετίας της ΝΔ, η Θεσπρωτία θα είναι στο χάρτη της Γ'θμιας εκπαίδευσης.

Εμείς θα επιμείνουμε ανυποχώρητοι. Η Θεσπρωτία δικαιούται να λειτουργήσει το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Όσο περισσότερο πιέσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Δεν πρέπει να βάζουμε πλάτη στα σχέδια τους λειτουργώντας ως Δούρειοι ίπποι.
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου