ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Φακελώνει τους πολίτες, χάνει και τους φακέλους; Μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να διερευνήσουν σε βάθος οι αρχές - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Φακελώνει τους πολίτες, χάνει και τους φακέλους; Μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να διερευνήσουν σε βάθος οι αρχές

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
Φακελώνει τους πολίτες,  χάνει και τους φακέλους; 
Μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει  να διερευνήσουν σε βάθος οι αρχές
 
Μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση προέκυψε το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Ηγουμενίτσας που δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα ασφάλειας στο χώρο του Δημαρχείου, αλλά ίσως περισσότερο για το πως λειτουργεί ο Δήμος και πως χρησιμοποιεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Και βέβαια το θέμα που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα μας, δεν είναι από τα θέματα που επιδέχονται πολλών ερμηνειών, ούτε από αυτά που μπορούν να ξεχαστούν σε λίγες ημέρες.
Τι συνέβη;
Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου 2019 η Προϊσταμένη του ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, κα. Σουζάνα Καπνίση, απέστειλε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό έγγραφο προς το Γραμματέα του Δήμου κ. Σταύρο Κατσίλη ως Διοικητικό Προϊστάμενο και κοινοποίησε και στον ίδιο το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γιάννη Λώλο.
Τι έλεγε σε αυτό το έγγραφο η Προϊσταμένη του ΚΕΠ με λίγα λόγια; Ουσιαστικά θέτει θέμα “ελλειπούς ασφάλειας στο ΚΕΠ”. Στο έγγραφό της αναφέρει κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό. Όπως αναφέρει επί λέξη: ¨Πριν από ένα περίπου μήνα (Σ.Σ. δηλαδή μέσα Ιουλίου) χάθηκε φάκελος με έγγραφα σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ πολιτών”.
Κι εδώ αρχίζουνε τα κρίσιμα ερωτήματα, όχι μόνο για την ασφάλεια του χώρου, όπως σημειώνει η Προϊσταμένη του ΚΕΠ, αλλά ίσως πιο σημαντικά ερωτήματα.
Κατ' αρχάς τι είδους φάκελος ήταν αυτός; Δε γνωρίζουνε τι ακριβώς περιείχε;
Η γενική αναφορά “έγγραφα σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ πολιτών” δίνει ένα κάποιο στίγμα, αλλά όχι ακριβώς.


Τι έγγραφα περιείχε ο χαμένος φάκελος και με ποιου εντολή τηρούντανε τέτοιου είδους αρχείο στο ΚΕΠ;
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 596 Β/1-4-2009: “Καθορισμός διαδικασιών για την απόδοση ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης” καθορίζονται τόσο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για απόδοση ΑΜΚΑ (άρθρο 4) αλλά το πιο σημαντικό είναι το άρθρο 5 του εν λόγω ΦΕΚ το οποίο αναφέρει:
ΑΡΘΡΟ 5. Τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά ΔΕΝ κατατίθενται στα ΚΕΠ, ούτε στα γραφεία ΑΜΚΑ, απλώς επιδεικνύονται, πλην της υπεύθυνης δήλωσης του εκπροσώπου”. 
Επομένως, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι αν τηρούνταν νόμιμα από το ΚΕΠ κάποια έγγραφα σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ πολιτών, αυτά θα μπορούσαν (βάσει νόμου) να ήταν ΜΟΝΟ οι υπεύθυνες δηλώσεις εκπροσώπων.
Δηλαδή οι υπεύθυνες δηλώσεις όσων πήγαν στο ΚΕΠ για να εκδώσουν ΑΜΚΑ για κάποιον άλλον συμπολίτη και κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι εκπροσωπούν τον απογραφόμενο!
Σε περίπτωση που τηρούνταν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, αυτό θα ήταν παράνομο από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα;
Κατ΄αρχάς γιατί η προϊσταμένη αναφέρει το θέμα ένα μήνα μετά το συμβάν;
Έναν ολόκληρο μήνα δεν πήρανε χαμπάρι ότι λείπει ο σχετικός φάκελος;
'Επειτα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και ο ίδιος ο Δήμαρχος, αφού ενημερώθηκαν από την Προϊσταμένη του ΚΕΠ ότι χάθηκε ένας φάκελος κάλεσαν την αστυνομία να αναφέρουνε το γεγονός της διάρρηξης; για να γίνει αυτοψία του χώρου και η προανάκριση
Αν όχι γιατί;
Στο έγγραφό της η Προϊσταμένη του ΚΕΠ δεν κάνει λόγο για παραβίαση της πόρτας, αλλά σημειώνει ότι “Ο χώρος του ΚΕΠ κλειδώνει και έχουν κλειδί μόνο οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό. Κανείς από τους υπαλλήλους δεν δηλώνει ότι έχει την παραμικρή ιδέα για τα συμβάντα, γεγονός που καθιστά την κατάσταση περίεργη και επικίνδυνη”.
Υπονοεί δηλαδή ότι όποιος εισήλθε και αφαίρεσε τον επίμαχο φάκελο, χρησιμοποίησε κλειδί, αλλά δεν ήτανε κανείς από τους υπαλλήλους.
Πολύ περίεργα πράγματα με λίγα λόγια. Να εισέλθει κάποιος στο ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, να αφαιρέσει έναν φάκελο με έγγραφα σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ πολιτών, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις των εκπροσώπων, ειδάλλως η τήρησή τους στο αρχείο του ΚΕΠ θα ήταν παράνομη από την υπηρεσία, αυτό να γίνει αντιληπτό μετά από ένα μήνα και η αστυνομία δεν έχει ενημερωθεί ακόμη!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις 21/6/2019  οι υπάλληλοι των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα απέχουνε από τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, επειδή όπως αναφέρει η Ομοσπονδία τους ζητάνε να γίνεται  έκδοση ΑΜΚΑ μόνο από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που έχει τις κατάλληλες υποδομές.
Προφανώς όμως οι υπάλληλοι των ΚΕΠ είχανε δει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με την έκδοση ΑΜΚΑ, όπως αθρόα προσέλευση αλλοδαπών οι οποίοι με την έκδοση ΑΜΚΑ αποκτούσαν αυτόματα διάφορα προνόμια, όχι μόνο πρόσβασης σε παροχές υγείας και επιδόματα, αλλά ακόμη και δικαίωμα ψήφου...!!! 
Και βέβαια δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν το διάστημα που συνέβη η αφαίρεση του φακέλου (μέσα ή τέλος Ιουλίου) σχετίζεται με τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν λίγες εβδομάδες πριν!
Σε πρώτη φάση θέτουμε τα κρίσιμα ερωτήματα και περιμένουμε πλέον από τις αρχές να διερευνήσουνε την περίεργη αυτή υπόθεση!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η μόνη ενέργεια που έγινε από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου είναι να καλέσει σε απολογία την Προϊσταμένη του ΚΕΠ, για το τι ενέργειες έκανε η ίδια για την ασφάλεια του χώρου και των εγγράφων. Δηλαδή η προϊσταμένη αναφέρει στο Γραμματέα το γεγονός της αφαίρεσης ενός φακέλου κι ο Γενικός ρωτάει ξανά την Προϊσταμένη για το τι άλλο γνωρίζει. Λίγο σαν κουκούλωμα φαίνεται όλο αυτό.
Ίσως μια σύντομη έρευνα στο αρχείο του Δήμου, σε ποιους πολίτες εκδώσανε ΑΜΚΑ το τελευταίο διάστημα βοηθήσει και τους υπαλλήλους να θυμηθούνε ποιοι υπέγραφαν υπεύθυνες δηλώσεις για έκδοση ΑΜΚΑ για άλλους συμπολίτες. Είμαστε βέβαιοι, ότι αν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αναλάβει την υπόθεση σύντομα θα την εξιχνιάσει. Αρκεί πρώτα να κληθεί.
Κι αφού ο Δήμαρχος δεν την καλεί ας παρέμβει η Εισαγγελία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot