Εργαστήριο παρασκευής σβώλων - γνωριμία με τη Φυσική Καλλιέργεια το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα (14-15/9) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Εργαστήριο παρασκευής σβώλων - γνωριμία με τη Φυσική Καλλιέργεια το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα (14-15/9)

Το Σάββατο 14/9/2019 στις 18:00 στο δ.δ. Αγίας Μαρίνας (κοντά στην Ηγουμενίτσα) θα γίνει συνάντηση - συζήτηση ενημέρωσης για τις οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας (ανοιχτή στο κοινό) και την Κυριακή 15/9/2019 στις 11:00 το πρωί θα ξεκινήσει εργαστήριο με δηλώσεις συμμετοχής.
Αναλυτικότερα στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας (παλιό σχολείο) :
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου ώρα 18:00
Ομιλία και συζήτηση με θέμα “ Από την παραδοσιακή στη χημική γεωργία και από τη χημική στην οικολογική - Μέθοδοι, πρακτικές και οικονομικό αποτέλεσμα” από τον Βασίλης Γ. Μουσελίμης
Περιγραφή της κάθε μεθόδου (χημική - ολοκληρωμένη, βιολογική, βιοδυναμική, φυσική, επεξήγηση σχετικών όρων π.χ. περμακουλτούρα κλπ), τυποποίηση των μεθόδων αυτών, πιστοποίηση και συμβουλευτική, κοστολόγια, τεχνική υποστήριξη. Σε πρακτικό επίπεδο θα αναλυθούν παραδείγματα καλλιεργητικών τεχνικών με ανάλυση κόστους (οικονομικό, περιβαλλοντικό) και οφέλους (ανάλυση αγορών, κατηγοριοποίηση στόχων, διεθνής ανταγωνισμός και διαμόρφωση τιμών για τον έλληνα παραγωγό, τρόποι και προοπτικές λειτουργικής ανάπτυξης και ανάδρασης).
Ο ρόλος της πιστοποίησης και η πρακτική εφαρμογή της. Συστήματα πιστοποίησης ποιότητας και η σχέση αυτών ανάλογα με την αγορά - στόχο.
Προϋπόθεση συμμετοχής: οποιαδήποτε ποσότητα σπόρου (έστω λίγα γραμμάρια) από οποιοδήποτε φυτό ανοιχτής επικονίασης (όχι υβρίδιο). Π.χ. μπιζέλι, φασόλι, τριφύλλι, σέσκουλο, σπανάκι, ρόκα, μαϊντανός, σπόροι κουκουναριών, χαρούπια, σπόροι (κουκούτσια) φρούτων κλπ.
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ώρα 11:00
Πρακτικό εργαστήριο μεθόδων χλωρής λίπανσης για τη βιολογική γεωργία και παρασκευής σβώλων φυσικής καλλιέργειας. Οι ενδιαφερόμενοι θα είναι παραγωγοί και θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά με σειρά προτεραιότητας. Με την επιβεβαίωση συμμετοχής τους αναλαμβάνουν να φέρουν ποσότητα αργιλοχώματος και σπόρων ανάλογα με την έκτασή τους και να συνδράμουν στην παρασκευή σβώλων. Ενδεικτικά θα πρέπει να φέρουν 20 - 25 κιλά αργιλοχώματος (ή οποιοδήποτε χώμα χωρίς πέτρες ή χαλίκια) ανά εκμετάλλευση και 1 κιλό σπόρο για κάθε στρέμμα δικής τους καλλιέργειας που επιθυμούν να εμπλουτίσουν. Προτιμούμενοι σπόροι είναι μηδική, κτηνοτροφικό μπιζέλι, κτηνοτροφικό κουκί (ΟΧΙ ΥΒΡΙΔΙΑ). Στο τέλος της ημέρα θα παραλάβουν σβώλους κατ’ αναλογία της συνδρομής τους και θα έχουν εκπαιδευθεί στη μέθοδο παρασκευής σβώλων. Οι σβώλοι θα εμπλουτιστούν με αζωτοβακτήρια και άλλα υλικά που θα παρασχεθούν ελεύθερα.
Με την ευγενική συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας Ηγουμενίτσας, της αγροτικής εκμετάλλευσης Φύσει Βιολογικές Καλλιέργειες Θεσπρωτίας και του καταστήματος διάθεσης βιολογικών προϊόντων Φύσει Βιολογικά Προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου