Έφυγε από τη ζωή ο Φώτης Μήτσης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Φοινίκι Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Φώτης Μήτσης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Φοινίκι Φιλιατών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ένας σημαντικός Θεσπρωτός, ο Φώτης Μήτσης, από το Φοινίκι Φιλιατών. Ο κ. Μήτσης, Ομότιμος Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος στον Ευαγγελισμό, σε πολλές άλλες καίριες θέσεις στον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ πάντα στην καρδιά του ήταν το αγαπημένο του χωριό, το Φοινίκι, το οποίο πάντα επισκεπτόταν και όπως μπορούσε βοηθούσε, ενώ είχε και συγγραφικό έργο και στις κρίσιμες πολιτικές περιόδους απέδειξε το δημοκρατικό του φρόνημα. Επαγγελματικά εργάσθηκε ως οδοντίατρος στην Αθήνα. Έχει από το γάμο του με την Αιμιλία Αθανασάκου, μία κόρη, την Ευτέρπη (Εύη), η οποία με τον γάμο της με τον Δημήτρη Πανταζόπουλο έφεραν στη ζωή τα δύο του εγγόνια, τη Νεφέλη και τον Πάνο.
Στους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια...!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Φώτης Ι. Μήτσης ήταν Ομότιμος Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί σειρά ετών (1987, 1988 και 1997–2001) χρημάτισε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Έχει προσφέρει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Οδοντιατρικής, αλλά και γενικότερα της Ανώτερης Παιδείας, απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, ως Κοσμήτορας, Συγκλητικός, Πρύτανης, μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΟΚ (1981–1990) και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πρυτάνεων για τη θεσμική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ (1979—80).
Το 1985–86 υπηρέτησε Πρόεδρος του Νοσηλευτικού Τμήματος του Π.Α. Εργάστηκε στο χώρο της Υγείας ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, για την προαγωγή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και για την αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών υγείας, ως μέλος πολλών Εθνικών Επιτροπών [Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), Επιτροπή Αγωγής της Υγείας, στην Επιτροπή για το AIDS κ.ά.] και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Στοματικής Υγείας. Έχει προσφέρει σε Δ.Σ. και ως μέλος επιτροπών και οργανισμών των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και συμμετείχε σε κινήματα και για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και είναι ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου της γενέτειράς του. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων –και όχι μόνο– καθώς και μονογραφικών και άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και μέλος πολλών Ελληνικών και ξέων επιστημονικών εταιρειών. Έχει τιμηθεί με Μετάλλιο για την Εθνική του δράση και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση (1943–44), υποστήριξε τη δημοκρατική νομιμότητα σε περιόδους δοκιμασίας κι εργάστηκε ως μέλος στην Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Φ.Ι. Μήτσης γεννήθηκε στο Φοινίκι Θεσπρωτίας το 1926. Σπούδασε την Οδοντιατρική και την Ιατρική και με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας (Ν.Ι.Η.–Public Health Service) των Η.Π.Α. (1964–1965), μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Έχει προσκληθεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tuffts της Βοστόνης των Η.Π.Α., το 1977. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό στο Υγειονομικό Σώμα ως Οδοντίατρος (1952–1955). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot