Καραγιάννης: Ώριμες οι συνθήκες για την έναρξη συνομιλιών για την επιστροφή του Ιερού Σκηνώματος του Αγ. Δονάτου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019

Καραγιάννης: Ώριμες οι συνθήκες για την έναρξη συνομιλιών για την επιστροφή του Ιερού Σκηνώματος του Αγ. Δονάτου


Ώριμες χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τις συνθήκες για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, για την επιστροφή ολόκληρου του Ιερού Σκηνώματος τoυ Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά από το Νησί Μουράνο της Ιταλίας, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Πολιούχου της Παραμυθιάς.
«Η επιτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος της δεκαετίας του 90 με την καταλυτική συμβολή του Μητροπολίτη μας και του Οικουμενικού Πατριάρχη μας καθώς και οι σχέσεις των 2 εκκλησιών που δείχνουν πως μπορούν να έχουν σημεία επαφής και συνεννόησης, σε συνδυασμό με την επιρροή που διαθέτουμε μέσω του δυνατού Ελληνικού στοιχείου της Ιταλίας, αποτελούν θετικούς παράγοντες για την έναρξη συνομιλιών για την πολυπόθητη επιστροφή του Αγίου μας» σημείωσε στις δηλώσεις του ο Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε πως «γνωρίζουμε τις δυσκολίες άλλα με το ρόλο που μας αντιστοιχεί ως η επόμενη Δημοτική Αρχή, θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που μας αναλογούν, για την έναρξη και το συντονισμό ενός τέτοιου εγχειρήματος».
«Ο Δήμος μας και ο Νομός μας, αξίζουν και δικαιούνται να έχουν το Ιερό Σκήνωμα του προστάτη Αγίου μας και είναι υπόθεση όλων των θεσμικών παραγόντων της Θεσπρωτίας, με την όποια επιρροή έχουμε ξεχωριστά, να διεκδικήσουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εύχομαι στους απανταχού Θεσπρωτούς Χρόνια Πολλά. Ο Άγιος μας να μας προστατεύει και να μας δείχνει το δρόμο για μια καλύτερη κοινωνία» κατέληξε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης.

Σχετικά με την ιστορία του σκηνώματος του Αγίου Δονάτου αναδημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Γκορέζη από το paramythiaonline.gr

To ιερό σκήνωμα του Αγ. Δονάτου.
Από τη μεταφορά σε Κέρκυρα και Ιταλία μέχρι την επιστροφή τμήματος στην Παραμυθιά


Το ιερό λείψανο έστρεψε στην Παραμυθιά μετά από 1415 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2000 με τη Θεσπρωτία να υποδέχεται τον Άγιο της στην είσοδο της πόλης.
Το ιερό σκήνωμα του Αγ. Δονάτου του Θαυματουργού πέρασε μια σειρά από περιπέτειες από την κοίμησή του μέχρι και την επιστροφή τμήματος του στην Παραμυθιά μετά από 1415 χρόνια.
Ο Άγιος Δονάτος εκοιμήθει το 387 και τάφηκε κοντά στο ναό που ίδρυσε εκείνος και σε τάφο που τον ετοίμασε μόνος του στην περιοχή της σημερινής Γλυκής.
Για λόγους ασφαλείας (από την κάθοδο διαφόρων φυλών), το 604 το ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα όπου και παρέμεινε υπό φύλαξη στην Κασσιώπη. Λαός και κλήρος υπό τον Επίσκοπο Ευροίας Ιωάννη που το συνόδευαν, βρήκαν καταφύγιο από τον επίσκοπο Κερκύρας Αλκίσωνα, ο οποίος τους φιλοξένησε στο κάστρο της Κασσιώπης.
Την Παραμυθιά και την Κέρκυρα, συνδέουν και τα ιερά λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας, τα όποια μετά την Κωνσταντινούπολη και πριν την μεταφορά του στην Κέρκυρα, φιλοξενήθηκαν επι σειρά ετών στην Παραμυθιά.
Το 604 από τρεις επιστολές του Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου πάπα Ρώμης ,πληροφορούμαστε ότι η Κασσιώπη έγινε το επίκεντρο διενέξεων μεταξύ του επισκόπου Κερκύρας Αλκίσωνα και του επισκόπου Ευροίας Ιωάννη.
Λίγα χρόνια πριν, το Μάιο του 591, ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος είχε εκδώσει διαταγή, με την οποία πρόσταζε τους επιχώριους επισκόπους, που βρίσκονταν ακόμη στις έδρες τους, να φιλοξενήσουν τους συναδέλφους τους που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους, όταν ήλθαν οι βάρβαροι.
Ο Αλκίσων διαμαρτυρήθηκε στον αυτοκράτορα Μαυρίκιο, ο οποίος ανάθεσε την υπόθεση στον μητροπολίτη Νικοπόλεως Ανδρέα, ως προϊστάμενο της μητροπολιτικής περιφέρειας, στην οποία ανήκε η επισκοπή της Κέρκυρας. Ο Νικοπόλεως Ανδρέας, δικαίωσε τον Κερκύρας, ενώ δεν είναι σαφές αν ο Ευροίας συμμορφώθηκε. Αργότερα, ο νέος επίσκοπος Ευροίας Ιωάννης, ανακίνησε το ζήτημα και απέσπασε από το διάδοχο του Μαυρικίου Φωκά διάταγμα που ακύρωνε τη μητροπολιτική απόφαση και αναγνώριζε τη δικαιοδοσία του επί της Κασσιώπης.
Συμφωνήθηκε ότι ο Ευροίας θα παρέμενε φιλοξενούμενος στην Κασσιώπη χωρίς, όμως, να προβαίνει σε ενέργειες που θα έθιγαν την κανονική δικαιοδοσία του Κερκύρας και έτσι έληξε το ζήτημα.
Με αυτό το καθεστώς, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού, παρέμεινε στην Κασσιώπη Κέρκυρας, επί 521 χρόνια, μέχρι την επέλαση των σταυροφόρων, οι οποίοι έδρασαν στη Μεσόγειο και αποσκοπούσαν στην ανάκτηση των Αγίων Τόπων από την ισλαμική κυριαρχία αλλά όπως και στην Κέρκυρα, έδρασαν και σε περιοχές που δεν βρισκόταν σε ισλαμική κυριαρχία.
Το 1125 ο Ενετός Δόγης Domenico, στην ουσία κλέβει και μεταφέρει το ιερό Λείψανο στην Ιταλία, οποίο και παρέμεινε στην Βενετία στο νησί Μουράνο στο ναό «Παναγίας & Αγ. Δονάτου», όπου και τοποθετήθηκε σε περίλαμπρο βάθρο.
Το ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ιταλούς πιστούς, ενώ το όνομα του δίνεται ακόμα και σήμερα σε βαπτίσεις.
Με τον εντοπισμό του Λειψάνου στην Ιταλία δημιουργήθηκε μια επιτροπή επιστροφής του λειψάνου στην Παραμυθιά με πρόεδρο τον αείμνηστο εκπαιδευτικό Αποστολάκη και μετά από μεγάλο αγώνα και με την καταλυτική συνεισφορά του Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτου, τμήμα του ιερού λειψάνου επέστρεψε στην Παραμυθιά.
Το ιερό λείψανο επέστρεψε στην Παραμυθιά το Σεπτέμβριο του 2000 με όλη τη Θεσπρωτία να υποδέχεται τον Άγιο της στην είσοδο της πόλης, σε μια μέρα που έμεινε χαραγμένη στις μνήμες όλου του κόσμου.
Παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος, του οποίου η βοήθεια ήταν σημαντικότατη, ο Μακαριστός Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Στρατιωτικές Αρχές, Πολιτική ηγεσία και πλήθος λαού από όλο το Νομό της Θεσπρωτίας
Εναποτέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά και από τότε, λιτανεύεται εκτός από την ονομαστική εορτή και στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, σε ανάμνηση της ανακομιδήςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot