Οι έξυπνες πόλεις θέλουν κι εργατικούς ανθρώπους! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Οι έξυπνες πόλεις θέλουν κι εργατικούς ανθρώπους!


Η ενσωμάτωση μερικών τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας δεν μας κάνει απαραίτητα και ικανούς να τις διαχειριστούμε! Η εξυπνάδα από μόνη της δεν αρκεί όταν χρειάζεται και πολλή δουλειά!
Μελετώντας μιαν ανάρτηση ειδικού, κατά τα άλλα, επιστήμονα, ο οποίος θέλησε με τα γραφόμενά του να «παντρέψει» την τεχνολογία και την αποδοτικότητα στην εφαρμογή της, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω που αφορούν το Δήμο Ηγουμενίτσας:
- Πως γίνεται με την ονομασθείσα έξυπνη «διαχείριση των καυσίμων και του στόλου των οχημάτων» του δήμου,  η κατανάλωση των καυσίμων από 174.000 ευρώ που ήταν το 2016 να ανέλθει στο ποσό των 200.000 περίπου ευρώ το 2018; Δεν το θεωρώ και πολύ έξυπνο να αυξάνονται οι δαπάνες όταν η τεχνολογία υποτίθεται χρησιμοποιείται για τη μείωση αυτών!  
- Φαίνεται όμως πως σε κάτι «λειτούργησε» η έξυπνη πόλη σε ένα τουλάχιστον πεδίο, αφού οι δαπάνες επισκευής των οχημάτων, οι οποίες παρέμεναν «κρυφές» για τα έτη 2017 και 2018, μη αναφερόμενες με επαρκή στοιχεία στη «Διαύγεια»,  άρχισαν να δημοσιεύονται πρόσφατα με τα προβλεπόμενα στοιχεία!!! Το αν μειώθηκαν ή όχι το είδαμε στον απολογισμό της δημοτικής αρχής από όπου προέκυψε ότι ενώ το 2018 δαπανήθηκαν περίπου 91.000 ευρώ, για το 2019 τα χρήματα αυτά έγιναν περίπου 155.000.
Πόσο μας στοίχισε η ψηφιοποίηση του Δήμου; Από μια ματιά στα εντάλματα πληρωμών προκύπτει ότι μέσα σε 1,5 μόλις χρόνο ξοδεύτηκαν περίπου 96.000 ευρώ για την αγορά 43 υπολογιστών, ενός φορητού υπολογιστή και περιφερειακών, καθώς και για υλικά μηχανογράφησης και ανταλλακτικά υπολογιστών! Υπάρχει βέβαια και η αγορά 7 τάμπλετ η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα παραπάνω, όπως δεν συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια αναβαθμίσεων προγραμμάτων τα οποία στοίχισαν άλλα 28.000 ευρώ περίπου. Φαίνεται ότι ο δήμος δεν είχε κανέναν υπολογιστή που να μην χρήζει αντικατάστασης και προμηθεύτηκε καινούριους για όλους!
- Στις πολυδιαφημιζόμενες στην εν λόγω ανάρτηση ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου και τον «επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του Δήμου» σήμερα μπορούμε να βρούμε μόνο μία ηλεκτρονική διεύθυνση για να απευθυνθούμε (αυτή της διεύθυνσης κοινωνικής πρόνοιας). Δεν υπάρχει κανένα φαξ και κανένα τηλέφωνο, το οποίο να έχει το όνομα υπαλλήλου και το τμήμα στο οποίο ανήκει, για να μπορούμε να απευθυνθούμε τηλεφωνικά!
- Όσον αφορά την προμήθεια της εφαρμογής Novoville η κάθε κριτική θα γίνει εκ του αποτελέσματος. Όχι φυσικά της καταγραφής των προβλημάτων και της ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τις υπηρεσίες. Και εκεί είναι ευρέως γνωστό ότι ο δήμος μας πάσχει, και η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει.  
- Η αναφερόμενη «ιδιαίτερη θέση της τουριστικής προβολής του Δήμου» στην ιστοσελίδα του, είναι επιεικώς απαράδεκτη αφού, περιλαμβάνει μεν πληροφορίες που έχει δώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, οι οποίες όμως δεν έχουν μετάφραση σε καμία ξένη γλώσσα, δεν υπάρχει κανένας χάρτης διαδρομών και επισκεψιμότητας  των αρχαιολογικών χώρων και του μουσείου, και έχει παραληφθεί κάθε αναφορά στα Γίτανα, τα οποία βρίσκονται στα όρια του δήμου. Στα  υπόλοιπα δε αναφερόμενα δεν δίνεται καμία χρήσιμη πληροφορία για αξιοθέατα, παραλίες, διαμονή, αποστάσεις κλπ (https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-episkepti)
- Η δε περιβόητη  «αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο αστικό δίκτυο του Δήμου προϋπολογισμού 8.069.635,37€» που αναφέρεται, προκαλεί τεράστια εντύπωση όσον αφορά το υπέρογκο ποσό, και  πρόκειται μάλλον για αβλεψία ή κακή ενημέρωση του γράφοντα, αφού όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία τρέχει και το πρόγραμμα αυτό,  το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού για το έργο αυτό και για τους 3 δήμους Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας είναι  3.060.827,81 ευρώ. (https://www.agon.gr/epikairotita/7063/pros-dimopratisi-i-anavathmisi-toy odofotismoy/).
Να τον δικαιολογήσουμε αυτήν τη φορά για το υπερβολικό ποσό των 8.069.635,37 ευρώ,  αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος του και δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Αλλά, η δημοτική αρχή που τον προσέλαβε, ας προσέχει ποιος πληροφορεί τους δημότες και, καλό θα ήταν, να ελέγχει προηγουμένως τις πληροφορίες που δίνονται! Εκτός κι αν έγινε σκόπιμα η παραπληροφόρηση!!!

                                       Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου