Ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο ολόκληρης της παραλιακής γραμμής της Ηπείρου - Οργάνωση ή προετοιμασία για “ξεπούλημα” - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο ολόκληρης της παραλιακής γραμμής της Ηπείρου - Οργάνωση ή προετοιμασία για “ξεπούλημα”

Ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο ολόκληρης της παραλιακής γραμμής της Ηπείρου - Οργάνωση ή προετοιμασία για “ξεπούλημα”
(ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ν. Στασινός υπέγραψε την απόφαση επιλογής αναδόχου, για το έργο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) παραλιακού μετώπου Ηπείρου: ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΔΕ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΣΥΒΟΤΩΝ, ΠΕΡΔΙΚΑΣ) – ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΔΕ ΣΑΓΙΑΔΑΣ) – ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ (ΔΕ ΠΑΡΓΑΣ, ΦΑΝΑΡΙΟΥ) – ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΔΕ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, ΖΑΛΟΓΓΟΥ) – ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ (ΔΕ ΑΡΑΧΘΟΥ, ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ, ΚΟΜΜΕΝΟΥ) – ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ (ΔΕ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ).

Ο προϋπολογισμός του ΕΠΣ είναι 2.365.000,00 ευρώ (χωρίς απρόβλεπτα και ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα ΕΠΣ αποτελούν εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα διοικητικά όρια Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων, όπως και στην περίπτωση της παραλιακής ζώνης της Ηπείρου που ξεκινά από τη Θεσπρωτία και φτάνει μέχρι την Πρέβεζα.

Στοχεύουν στη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων και στοχεύουν επίσης να διευκολύνουν έργα για τα οποία απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης.

Παράλληλα επιδιώκουν να ρυθμίσουν περιβαλλοντικά ζητήματα υψίστης σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής όπως αυτή που διανύουμε.

Όλα τα παραπάνω βέβαια στη... θεωρία, γιατί για την εκπόνησή τους έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν ορισμένες ενστάσεις, μιας και τα ΕΠΣ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνονται σε περιοχές μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική κ.α., αλλά κυρίως σε περιοχές όπου γίνονται αγοραπωλησίες κατοικιών και ακινήτων γης, με στόχο την “ακριβή” τουριστική επισκεψιμότητα.

Τέτοια χαρακτηριστικά αποκτούν δειλά-δειλά και τα παράλια της Ηπείρου και κατά συνέπεια ενδεχομένως τα ΕΠΣ αντί για πολεοδομική τακτοποίηση να επιδιώξουν να “λύσουν τα χέρια” των κάθε λογής επενδυτών, παρακάμπτοντας τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία μπορεί να χρειάζονται βελτιώσεις, αλλά αναμφισβήτητα εμπεριέχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ, σε ανάλογες περιπτώσεις ΕΠΣ στο παρελθόν έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ξεκαθαρίσει πως με τον τρόπο που επιβάλλονται σε αυτές τις περιοχές διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την κερδοφόρο διέξοδο κεφαλαίων.

Με λίγα λόγια ο στόχος είναι το “ξεπούλημα” της γης, για την κερδοφορία διαφόρου τύπου “επενδυτών”, χωρίς παραγωγική στόχευση.

Έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε πως τελικά θα προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στην περιοχή μας, την ώρα μάλιστα που ήδη είναι στα “σκαριά” ορισμένες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

ΠΗΓΗ: atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου