ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεκτή η προσφυγή Σαββίδη για τον ΟΛΗΓ - Ακυρώνεται η πώληση στον Γκριμάλντι - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεκτή η προσφυγή Σαββίδη για τον ΟΛΗΓ - Ακυρώνεται η πώληση στον Γκριμάλντι

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεκτή η προσφυγή Σαββίδη για τον ΟΛΗΓ - Ακυρώνεται η πώληση στον Γκριμάλντι

Από καιρό υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες αρκετοί αγννούσαν επιδεικτικά. Ο μεγαλομέτοχος του ΟΛΘ, Ιβάν Σαββίδης, είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Πολλοί θεώρησαν ότι όλο αυτό το διάστημα η πώληση του ΟΛΗΓ ήταν μια τελειωμένη διαδικασία. Να όμως που όλα αρχίζουν από την αρχή...

Η προσφυγή του ΟΛΘ (σύμφωνα με κάποιες πηγές την ένσταση είχε υπογράφει μια ακόμη κοινοπραξία) έγινε δεκτή από την Ευρωπαίκή Επιτροπή σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο αποτελεί κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης...!

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκη επιτροπή, αφού τονίζει οτι είναι πρωτοφανές να μην έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όχι μόνοι οι όροι του διαγωνισμού, αλλά και το πόρισμα του εκτιμητή, καθώς και οι κατατεθιμένες προσφορές. Επίσης αναφέρει ότι δημιουργούνται όροι μονοπωλίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Όλα αυτά ήταν γνωστά από την πρώτη στιγμή, ωστόσο επιχειρήθηκε να μείνει στην άκρη ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας, ως έμμεση κύρωση για τη στήριξή του στον Πούτιν.

Ωστόσο, ορισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, ανησύχησαν την Επιτροπή. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε το Γενάρη, οπότε και απεντάχθηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο- Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADRIUP με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφού δεν κατατέθηκαν εγκαίρως (περίμεναν 2,5 χρόνια) από τη Διοίκησή του ΟΛΗΓ τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί με αποτέλεσμα ο φάκελος του έργου να μπει στο αρχείο.

Αρχικά στην Επιτροπή, θεώρησαν ότι πρόκειται απλώς για ανίκανους, σύντομα όμως αντιλήφθηκαν ότι κάτι άλλο διαδραματίζεται...

Η οριστική τους απόφαση όμως φαίνεται ότι ελήφθη όταν άκουσαν από τον πρωθυπουργό να λέει ότι το τρένο δεν πρόκειται να φτάσει στην Ηγουμενίτσα, για να μην υπάρχει ανταγωνισμός στην Εγνατία οδό η οποία αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί εντός του έτους στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ, πρόεδρος της οποίας είναι ο πεθερός του υπουργού Υποδομών κ. Γεραπετρίτη...

Η Ε.Ε. έχει δαπανήσει περισσότερα από 150 εκ. αυρώ στην κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Ηγουμενίτσας, αρκετά ακόμη στις μελέτες για το Εμπορευματικό Πάρκο, ενώ έχει διαμηνύσει εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Βλέποντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δική της ατζέντα και λειτουργεί εκτός του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών, αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή του Σαββίδη, να μην εγκρίνει τη μεταβίβαση των μετοχών στην κοινοπραξία Γκριμάλτι - Κουλούρη και να γίνει εκ νέου ο διαγωνισμός με νέους και διαφανείς όρους.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τα πάνω -κάτω, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, οπότε οτιδήποτε θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.

Ζητήσαμε από τον Ιβάν Σαββίδη μια δήλωση σχετικά με τη σημαντική αυτή ανατροπή, ο οποίος ήταν λακωνικός, λέγοντάς μας: "Пожалуйста, не садитесь и не разбирайтесь с кузнечиками Мицотакиса. ΠΑΟΚ"

Δείτε τη μετάφραση της δήλωσης Σαββίδη ΕΔΩ


Καλό μήνα...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου