Πως το δίδυμο Μητσοτάκη – Κεραμέως «έθαψε» τη Θεσπρωτία! - Της Άννας Στεργίου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Πως το δίδυμο Μητσοτάκη – Κεραμέως «έθαψε» τη Θεσπρωτία! - Της Άννας Στεργίου

Πως το δίδυμο Μητσοτάκη – Κεραμέως «έθαψε» τη Θεσπρωτία! - Της Άννας Στεργίου

Στη Θεσπρωτία περισσεύουν τα ειδυλλιακά τοπία, οι απίστευτες παραλίες, τα πανέμορφα βουνά, τα υπέροχα ποτάμια, τα φανταστικά δάση, τα αρχαιολογικά και σύγχρονα μνημεία. Κι όμως, στο «Νεραϊδότοπο», που έχει ιστορία αιώνων πίσω του, ο κόσμος αγωνιά για το μεροκάματο. Φοιτητές, νέοι, γυναίκες με προσόντα παρακαλούν για μία θέση εργασίας, μεσήλικες ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα, επιχειρηματίες αγωνιούν, συνταξιούχοι τρέμουν μην τύχει κι αρρωστήσουν.

Οι δρόμοι είναι για κλάματα σε πολλές αγροτικές περιοχές της περιοχής. Ακόμη και στα Σύβοτα και στην Πέρδικα, στις πλέον τουριστικές περιοχές, τα βράδια είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος ως το χωριό Καρτέρι, για να βγει στην Εγνατία, χωρίς ν΄ αποπροσανατολιστεί. Ο ηλεκτροφωτισμός είναι ζητούμενο, η ασφαλτόστρωση είναι, όπως λάχει κι οι νέοι αναζητούν λιμάνι σε νέες ξενιτιές.

Η ανεργία σε πραγματικούς αριθμούς (αν και δηλώνεται περίπου 20%), εκτοξεύεται κοντά στο 70% το χειμώνα κι είναι περίπου 40% το καλοκαίρι! Την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, προφανώς τη νοιάζει μόνο το λιμάνι και πως θα πουλήσει σχεδόν όλη την παραλιακή και χερσαία ζώνη του νομού σε μία εταιρία, η οποία θα λειτουργεί ως μονοπώλιο!

Η καταστροφή των εκπαιδευτικών δομών

Παρότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο χάρτη της ανώτερης εκπαίδευσης την Ηγουμενίτσα, η Άννα Διαμαντοπούλου με ευθύνη κι ορισμένων διοικητικών συρρίκνωσε τα ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Κι ήρθε η τωρινή υπουργός Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, για να «στραγγαλίσει εκπαιδευτικά» την Ηγουμενίτσα αναστέλλοντας τη λειτουργία του μοναδικού πλέον Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας. Με τις επιλογές της Μητσοτάκη - Κεραμέως χάθηκαν περίπου 40.000 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια διαλύοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων παιδιών.

Η υπουργός Παιδείας ανέστειλε τη νομοθετημένη λειτουργία 37 νέων τμημάτων, που αποφασίστηκαν όσο ήταν υπουργός Παιδείας, ο Συριζαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, Κώστας Γαβρόγλου. Η Νίκη Κεραμέως κατέστρεψε με προσχήματα και την τελευταία ελπίδα των Θεσπρωτών για πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός ακαδημαϊκού χάρτη την Ηγουμενίτσα κοροϊδεύοντας μες τα μούτρα το θεσπρωτικό λαό.

Που πήγαν 1.700 φοιτητές;

Απ’ τους 1.700 φοιτητές, που είχε παλαιότερα η Ηγουμενίτσα, κατάντησε το χειμώνα, νεκροταφείο. Μετά από εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια η Θεσπρωτία σταμάτησε να είναι ουσιαστικά στο χάρτη της ανώτερης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Νίκη Κεραμέως δεν βάζει υποψηφιότητα στη Θεσπρωτία, ώστε να τη μαυρίσουν στην κάλπη και τα πουρνάρια. Πετά παντού την καραμέλα περί δημοσίων ΙΕΚ. Ούτε προφανώς τη νοιάζει, αν πετάχτηκαν εκατομμύρια ευρώ Ελλήνων φορολογουμένων για εκπαιδευτικές δομές κι εξοπλισμό, που εγκαταλείπεται ή κινδυνεύει να βρεθεί στα σκουπίδια. Ούτε ενδεχομένως, αν το πτυχίο όσων έφυγαν, υποβαθμίζεται.

Οι Θεσπρωτοί, όμως, είναι παντού. Είναι στη Θεσπρωτία, στα Γιάννινα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά… Είναι εγκατεστημένοι στην Κύπρο, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Αυστραλία, στον Καναδά κ.ά. Είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κι αν σέβονται τον εαυτό τους, οφείλουν να θυμηθούν στην κάλπη τι έκαναν με τις πολιτικές τους κι η κυρία Κεραμέως κι ο τωρινός ηγέτης της ΝΔ.

Δυστυχώς, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ώρα της πολιτικής κρίσης έχει έρθει. Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα και τα εσωκομματικά νταούλια, λόγω και του σκανδάλου των υποκλοπών, χτυπούν δυνατά, μέσα κι έξω από τη χώρα. Η ώρα σιμώνει κι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήδη στοιχηματίζει σε Νίκο Δένδια κι Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι Θεσπρωτοί οφείλουν να θυμηθούν πως όσα χτίστηκαν με κόπους δεκαετιών, η κυβέρνηση της ΝΔ, τα πέταξε στα σκουπίδια.

Η επικείμενη πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Ο πρωθυπουργός έδειξε πως νοιάζεται μόνο για την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, χωρίς την εξαίρεση της χερσαίας ζώνης. Προφανώς δεύτερη προτεραιότητά του οι ανεμογεννήτριες χωρίς σχέδιο στην οροσειρά της Μουργκάνας, η οποία έχει διαχρονικά προβλήματα κατολισθήσεων.

Κανένα δίχτυ προστασίας για τους Θεσπρωτούς άνεργους ή υποαπασχολούμενους νέους, για τις γυναίκες, για τους παραγωγούς, για τους επαγγελματίες, για τους συνταξιούχους και τους κακοπληρωμένους, ιδιωτικούς και δημοσίους οικογενειάρχες, που αδυνατούν να πληρώσουν τα κερατιάτικα της ενέργειας.

Ε, λοιπόν ως εδώ και μη παρέκει με την κοροϊδία! Η Θεσπρωτία έχει ανάγκη πλήρους επανεκκίνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στις πολιτικές για την ανεργία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΝΔ βγήκε το 2019 πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μιλώντας για ασφάλεια, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Η Αριστερά πιο ώριμη από ποτέ έχει την ευθύνη ο ταλαιπωρημένος θεσπρωτικός λαός να ξανακερδίσει την ελπίδα, που με ψέματα τού στέρησαν.

(annastergiou11@yahoo.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου