Μετά την πανδημία - Του Κων/νου Τζέκη - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Μετά την πανδημία - Του Κων/νου Τζέκη

Μετά την πανδημία - Του Κων/νου Τζέκη

Άρχισα να σκέφτομαι τη ζωή μας μετά την πανδημία. Ύστερα από τρία χρόνια εγκλεισμού και αλλαγής της ζωής μας, φαντάζομαι ότι η ζωή μας θα έχει διαφοροποιηθεί τόσο που θα κάνει χρόνια να επανέλθει, αν επανέλθει.
Εκείνοι που θα πληγούν στην αρχή και μάλλον θα τραυματισθούν θανάσιμα θα είναι οι θεσμοί. Αλλά τι είναι οι θεσμοί;

Ο όρος Θεσμός προέρχεται από το ρήμα τίθημι. Αυτό που έχει τεθεί, και ισχύει ως δίκαιο. Φέρεται με κύρια σημασία ως κανόνας Δικαίου, Νόμος. Επίσης φέρεται και ως σύστημα το οποίο δημιουργεί ηθική και νομική κατάσταση π.χ. ο θεσμός της οικογένειας.

Στον πληθυντικό φέρεται ως σύνολο θεμελιωδών καταστάσεων νόμου π.χ. Οι πολιτικοί θεσμοί, τα κοινοβουλευτικά θέσμια, οι εκκλησιαστικοί θεσμοί. Οι θεσμοί είναι "σταθερά, αξιακά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς". Σαν δομές ή μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου καθορίζουν την κοινωνική συμπεριφορά ενός συνόλου ατόμων σε μια συγκεκριμένη κοινότητα. Οι θεσμοί ταυτίζονται με έναν κοινωνικό σκοπό, υπερβαίνοντας τα άτομα και τις προθέσεις τους με το να καθορίζουν τους κανόνες που διέπουν την συμπεριφορά τους.

Σε μια κοινωνία υπάρχουν τυπικοί και άτυποι θεσμοί, οι πρώτοι είναι το σύνολο των γραμμένων κανόνων, νόμων κτλ ενώ οι δεύτεροι είναι άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς. Η αλληλεπίδραση των δύο είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις κοινωνικές επιστήμες.

Αναλύοντας τα παραπάνω θα συμφωνήσουμε ότι πρώτα-πρώτα θα θιγούν οι θεσμοί της πολιτικής ζωής. Οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, οι Υπουργοί και η Κυβέρνηση, δεν θα έχουν την πειθώ που είχαν πριν τον ιό. Όχι ότι ήταν σε καλή μοίρα, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού ακόμη αντιστέκονταν στην καταρράκωση αυτού του θεμελιώδους θεσμού. Σ΄ αυτό φταίνε κυρίως οι εκπρόσωποί τους. Ξιφομαχούν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού, λες και υπάρχουν πολλές λύσεις και οι οπαδοί τους μπερδεύτηκαν και είτε δυσπιστούν στα μέτρα είτε τα επικροτούν.

Ακολουθούν οι Εκκλησιαστικοί θεσμοί. Παραδόξως εκκλησιαστικοί παράγοντες και μάλιστα υψηλόβαθμοι, αλλά και κατώτερος κλήρος αποφάσισαν να ονομάσουν τον ιό ελαφρά γρίπη και το εμβόλιο εφεύρημα του διαβόλου. Αγνοώντας για τις επιπτώσεις των κηρυγμάτων τους, πλήρωσαν και οι ίδιοι βαρύ τίμημα, αλλά και παρέσυραν πολλούς πιστούς στην άρνηση με επακόλουθο τα γνωστά αποτελέσματα.

Μετά έρχονται οι Πανεπιστημιακή θεσμοί. Οι σοβαροί θεσμοί και οι αρμόδιοι πήραν εξ αρχής σαφή θέση υπέρ του εμβολίου και των μέτρων. Οι περιφερειακοί επιστήμονες που μάλλον αγνοούσαν τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, μπέρδεψαν και αυτοί με μισόλογα ή δηλώσεις τον κόσμο που είτε έγινε αρνητής ή καθυστέρησε να εμβολισθεί

Οι θεσμοί της εκτελεστικής εξουσίας. Ένστολοι (στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, κλπ), Υπάλληλοι του Κράτους, Δημοτικοί υπάλληλοι, Υγειονομικοί. Αρνούνται ή καθυστερούν να εμβολιασθούν, δίνοντας, με το παράδειγμά τους αρνητικό έρεισμα που τόσο ανάγκη έχουν οι αρνητές. Ιδίως οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Συνήθως εκτός μικρών εξαιρέσεων είναι άνθρωποι εργαζόμενοι στην εξυπηρετική υγεία (Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, υπάλληλοι κλπ) οι οποίοι με την άρνησή τους να εμβολιασθούν δίνουν διπλό μήνυμα. Οι αρνητές καθησυχάζουν και οι υπόλοιποι αναρωτιούνται ποια εκπαίδευση και σε ποια ιδρύματα διδάχθηκαν να αρνιούνται την επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη επιστήμη της υγείας και να καθοδηγούν τον πολίτη σε επικίνδυνους για την υγεία του ατραπούς.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Πελαγωμένος κι αυτός είτε δεν βοήθησε το Κυβερνητικό έργο, αδιαφορώντας την εθνική του διάσταση, είτε ασχολήθηκε υποτονικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Με τις παραπάνω σκέψεις θα οδηγηθούμε στην επαναφορά της κανονικότητας, όταν και όποτε έλθει. Όμως το ερώτημα παραμένει μετέωρο και αναπάντητο.

Οι πολίτες θα πειθαρχήσουν σε κάθε εθνικό κλυδωνισμό ή θα δημιουργούνται ομάδες «προστασίας του Συντάγματος», για να το παραβιάζουν συλλαμβάνοντας και αρπάζοντας καθηγητές από τα Σχολεία τους ή στο μέλλον όποιον θεωρούν υπαίτιο της δήθεν Συνταγματικής εκτροπής;

Από την άλλη οι θεσμοί πώς θα επανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού; Ερώτημα με πολυεπίπεδες και κοπιώδεις λύσεις. Ίδωμεν.
Τελικά μήπως είναι καιρός πολλά από τα ανοιχτά μυαλά να κλείσουν για επισκευή; Μήπως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου