Ο Δήμος Πάργας τιμά τον Άλκη Αλκαίο - Ο Δήμος Φιλιατών;;; - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο Δήμος Πάργας τιμά τον Άλκη Αλκαίο - Ο Δήμος Φιλιατών;;;

Ο Δήμος Πάργας τιμά τον Άλκη Αλκαίο - Ο Δήμος Φιλιατών;;;

Ο Δήμος Πάργας τιμώντας τη μνήμη και το έργο του ποιητή και στιχουργού Άλκη Αλκαίου, θα ονοματοδοτήσει την Πλατεία «Άλκης Αλκαίος», 10 χρόνια μετά το θάνατό του.

Η ονοματοδοσία θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 17.00 στην παραλία της Πάργας (θέση «Καμίνι») και αμέσως μετά θα ακολουθήσει εκδήλωση για το έργο του ποιητή στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάργας.


Αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής που οφείλει η Πάργα στον Άλκη Αλκαίο, ο οποίος παρά το ότι οι υπέροχες διαχρονικές του δημιουργίες τραγουδήθηκαν από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, παρέμεινε πάντα ένα σεμνός υπηρέτης της τέχνης, που υπερασπίστηκε με θυσίες και υπέρμετρο σθένος τις ιδέες του.

Ο Άλκης Αλκαίος, μεγάλωσε στην Πάργα, ωστόσο η καταγωγή του ήταν από την Κοκκινιά Φιλιατών, όπου και γεννήθηκε. Βαγγέλης Λιάρος ήταν το πραγματικό του όνομα.

Σχετικά με την καταγωγή του ο ίδιος αναφέρει σε επιστολή του προς το Σύλλογο Παργινών Αθήνας: «Στους φίλους μου καλλιτέχνες, όταν με ρωτούν για την καταγωγή μου, απαντώ ότι ο μεν Βαγγέλης [Λιάρος] είναι γέννημα Κοκκινιώτης και θρέμμα Παργινός, ο δε Άλκης [Αλκαίος] είναι γέννημα και θρέμμα Παργινός. Την Πάργα άλλωστε “περιέχουν” όλα μου τα τραγούδια κι ας είναι μόνο ένα απ’ αυτά που την αναφέρει ρητά (είναι η “Άνοιξη της Πάργας”), γιατί επί 45 χρόνια απ’ αυτήν φεύγω και σ’ αυτήν επιστρέφω κάθε καλοκαίρι. Γιατί η Πάργα μας είναι η νιότη μου, ο έρωτάς μου, το ταξίδι μου και η Ιθάκη μου».

Φαίνεται ότι ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός δεν είχε κάποια ...ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του, ίσως να μην είχε καλές ή αρκετές αναμνήσεις, δεδομένου ότι έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία από την Κοκκινιά Φιλιατών. Άλλωστε δεν τον υμνεί σε κάποιο από τα ποιήματά του ή τους στίχους του. 

Οπότε, καλά κάνει ο Δήμος Φιλιατών και δεν έχει τιμήσει με τον οποιονδήποτε τρόπο το σημαντικό αυτό Έλληνα καλλιτέχνη 10 χρόνια από το θάνατό του. Ούτε πάλι θα άξιζε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε αυτόν, ώστε περισσότεροι να μάθουν το έργο του και να απολαύσουν την αξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 
Άσε που ήταν και κομμουνιστής...!

Μάλλον, έτσι σκέφτονται...

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια δημοτική αρχή που πετάει βιβλία στη χωματερή και κουτάβια στα χωράφια;;;

Όπως έλεγε και ο άλλος σπουδαίος Φιλιαταίος ποιητής, Μιχάλης Γκανάς: "Αυτοί παιδί μου ΔΕΝ..."!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου