Τρίωρη στάση εργασίας αύριο στους Δήμους της Θεσπρωτίας για περικοπές ΒΑΕ και ανθυγιεινού επιδόματος - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Τρίωρη στάση εργασίας αύριο στους Δήμους της Θεσπρωτίας για περικοπές ΒΑΕ και ανθυγιεινού επιδόματος

Τρίωρη στάση εργασίας αύριο στους Δήμους της Θεσπρωτίας για περικοπές ΒΑΕ και ανθυγιεινού επιδόματος 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 15 Φεβρουαρίου από τις 09:00 μέχρι τις 12:00 και συγκέντρωση στις 10.00 π.μ
έξω από την από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου (Παναγή Τσαλδάρη 31, Ηγουμενίτσα)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Με το σύνθημα αυτό προχωράμε στέλνουμε προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε καμία περικοπή στα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα. Τα ΒΑΕ είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Αποτελεί στην ουσία «επίδομα θανάτου». Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες θάνατοι, οι εκατοντάδες σακατεμένοι, οι χιλιάδες τραυματισμένοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι καρκίνοι, τα μυοσκελετικά προβλήματα κ.α. τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το επίδομα θανάτου είναι λίγο..

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση έκανε δεκτό το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης «Επιστημονικής» Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει επί ΝΔ με σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση για εξορθολογισμό των ΒΑΕ.

Όπως παραδέχθηκε και η ίδια η επιτροπή, το πόρισμα στηρίχθηκε σε ελλιπή και ανεπαρκή στοιχεία, σε διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, καθώς και σε πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών. ΟΧΙ σε εκθέσεις εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου όπως και στις πραγματικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Τα στοιχεία σοκάρουν: από τους 91.727 νυν δικαιούχους της κατ. Α (150€) θα απομείνουν μόνο 61.338 δικαιούχοι (μείωση κατά 33,13%). Καταργείται πλήρως το επίδομα σε 10.049 δικαιούχους ενώ στους υπόλοιπους 28.351 περικόπτεται καθώς υποβαθμίζονται στην κατ. Β ή Γ. Η ποσοστιαία μείωση των δικαιούχων της κατ. Α. ταυτίζεται με τους επιδιωκόμενους στόχους της επιτροπής, δηλ. τη μεσοσταθμική μείωση του ποσοστού των εργαζομένων του δημοσίου τομέα που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα κατά 32%.

Σύμφωνα με το πόρισμα και τα δυο σενάρια που έχει καταθέσει η επιτροπή, θα υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση του ύψους του επιδόματος. Στο μεν πρώτο σενάριο θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες ενώ στο δεύτερο σενάριο τέσσερις κατηγορίες

Στην πρώτη κατηγορία (Α) φαίνεται να μένουν μόνο οι ειδικότητες που έχουν σχέση με την αποκομιδή απορριμμάτων, (οδηγοί, εργάτες απορριμματοφόρων).

Όλες οι άλλες ειδικότητες (Οδηγός Οχημάτων , Χειριστής Μηχ. Έργου ,καθαρίστριες σχολείων και εσωτερικών χώρων, Τεχνιτών Υδραυλικών, εργάτες πρασίνου, , τεχνίτες και εργάτες οικοδόμοι κ.α.) υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες με σημαντική περικοπή του επιδόματος(από 150€ σε 70€) που λαμβάνουν σήμερα.

Είναι δυνατόν ο γενικών καθηκόντων να μένει εκτός όταν εξαναγκάζεται από (πολιτικούς και μη) προϊσταμένους να κάνει όλες τις εργασίες διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα; Οι σχολικές καθαρίστριες, οι καθαρίστριες στους παιδικούς σταθμούς που καθημερινά προσπαθούν να διατηρούν τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά μας υγειή. Αν και αποτελούν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο στην μετάδοση του covid ανεξέλεγκτα στις σχολικές μονάδες, το πόρισμα προβλέπει την περικοπή του επιδόματος στα 70€, από 150€ που είναι σήμερα.

Η κατηγοριοποίηση του Επιδόματος επιβάλλεται για να διευκολύνει στην διαίρεση των εργαζομένων, δημιουργώντας τεχνηέντως διχόνοια και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων, κανείς να μην τσιμπήσει στη βρόμικη τακτική της κυβέρνησης

Σήμερα που η ακρίβεια τσακίζει τους ήδη τσακισμένους μισθούς, που η θέρμανση είναι πολυτέλεια σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά, την τεράστια άνοδο τιμών στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., κάθε σκέψη για μείωση ή περικοπή είναι απαράδεκτη.

Είναι ώρα λοιπόν να βγάλουμε το δικό μας πόρισμα που στηρίζεται στην πραγματικότητα και σε αντικειμενικά γεγονότα όπως:

Τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα και τους χιλιάδες σακατεμένους συναδέλφους
Τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες σακατεμένους από εργασιακές ασθένειες
Τα κακοσυντηρημένα μέσα εργασίας
Τα ελλιπή και κακής ποιότητας ΜΑΠ που δίνουν και αν και όταν τα δίνουν
Τις ελλείψεις γιατρών και τεχνικών ασφαλείας κ.α.

Στο δικό μας πόρισμα δεν χωρούν μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι το επίδομα των ΒΑΕ είναι στην πραγματικότητα επίδομα θανάτου. Στο δικό μας πόρισμα προβλέπεται:

Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού. Να αποσυρθεί τώρα το πόρισμα.

Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.

Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων

Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.

Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας προκηρύσσει Στάση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, την ΤΡΙΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 τις 09:00 μέχρι τις 12:00 και συγκέντρωση στις 10.00 π.μ έξω από την από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου (Τσαλδάρη Παναγή 31, Ηγουμενίτσα).

Κλιμακώνουμε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΜΕ ΝΕΑ Στάση Εργασίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., από τις 7.00 έως τις 11.00 το πρωί, για τους εργαζόμενους των Ομοσπονδιών που έχουν αναφορά στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ        ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου