Ο Θωμάς Δημητρίου για την παραχώρηση του κτιρίου της φοιτητικής εστίας στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Θωμάς Δημητρίου για την παραχώρηση του κτιρίου της φοιτητικής εστίας στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας

Ο Θωμάς Δημητρίου για την παραχώρηση του κτιρίου της φοιτητικής εστίας στην Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 16-9-2020 το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, το αίτημα της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας να της παραχωρήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας το ημιτελές κτήριο της Φοιτητικής Εστίας που βρίσκεται σε οικόπεδο δίπλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Ηγουμενίτσας. Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί στο ΤΕΙ Ηπείρου και αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο, είναι εμβαδού 10.000 τ.μ. και είχε παραχωρηθεί το έτος 1998 από την τότε κοινότητα της Νέας Σελεύκειας και το δεύτερο τμήμα εμβαδού 8.764,50 τ.μ. είχε παραχωρηθεί το έτος 2003 από το Δήμο Ηγουμενίτσας. 
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την 2/2020 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεκλήθη στις 29/1/2020, ανακάλεσε τις συμβολαιογραφικές πράξεις δωρεάν παραχώρησης των δημοτικών εκτάσεων στο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρώθηκαν οι σκοποί της παραχώρησης. 
Στις 16/9 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου, να παραχωρήσει το ακίνητο για τη μετεγκατάσταση σε αυτό των υπηρεσιών της Αστυνομικής Δ/νσης, υπό την αίρεση ότι θα έχει ενταχθεί το ακίνητο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσα σε μία διετία, διαφορετικά θα επιστραφεί στο Δήμο. 
Από την πλευρά της παράταξής «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» διατυπώσαμε την θέση μας ότι η υπόθεση της λειτουργίας Πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη μας δεν έχει κλείσει οριστικά. Όπως πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του ιδρυθέντος τμήματος, έτσι μπορεί με νέα απόφαση είτε η ίδια είτε η επόμενη κυβέρνηση, να λειτουργήσει πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα. Επομένως οι υπάρχουσες υποδομές πρέπει να είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Δεν θέλουμε να είμαστε ως Δημοτικό Συμβούλιο, το όργανο που θα βάλει με τις αποφάσεις του οριστικό τέλος στην υπόθεση της λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη μας. 
Αν μελλοντικά διαπιστώσουμε ότι έκλεισε οριστικά η δυνατότητα λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος τότε έρχεται η σειρά του άλλου μεγάλου αιτήματος που έχει καταθέσει δεκαετίες τώρα η πόλη μας και είναι η ίδρυση και λειτουργία Νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα. 
Για το σκοπό αυτό δύσκολα θα μπορούσε να εξευρεθεί ακίνητο με τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου, που βρίσκεται σε περίοπτη τοποθεσία, συνορεύει με το Τ.Ε.Π., θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτό και να αποτελέσουν μαζί ένα ενιαίο συγκρότημα υγείας. 
Για τη μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ως υπηρεσίας του Δημοσίου, τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει το κράτος και δευτερευόντως ο Δήμος. Οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι ανάγκη να στεγασθούν σε σύγχρονες και μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις από αυτές στις οποίες στεγάζεται σήμερα. Όμως θα ήταν σωστό κατά την άποψή μας, να μεταφερθούν σε ένα νέο, λειτουργικό και σύγχρονων προδιαγραφών κτήριο, δίπλα στην Εγνατία Οδό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το δε προσωπικό της αστυνομίας με τα οχήματά του να μπορεί να σπεύδει άμεσα και χωρίς εμπόδια σε κάθε σημείο της Περιφερειακής Ενότητας, όταν οι ανάγκες το απαιτούν. 
Όσο για το νυν κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση που προτίθεται να ζητήσει ο Δήμαρχος να περιέλθει ως ανταποδοτικό στο Δήμο, αφενός συνιστά μία μη ισότιμη ανταλλαγή και μάλιστα δραματικά αρνητική εις βάρος του Δήμου και αφετέρου το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι κατά τη γνώμη μας περίπλοκο και θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, να περιέλθει στο Δήμο. 

Ηγουμενίτσα 21/9/2020 
Για τη Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» 
Θωμάς Δημητρίου 
Δημοτικός Σύμβουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου