Ηγουμενίτσα: Αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κύπρου...! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ηγουμενίτσα: Αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κύπρου...!

Ηγουμενίτσα: Αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κύπρου...!

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 
Αγ. Αποστόλων 55 – Ηγουμενίτσα 
Email: esigoumenitsa@yahoo.gr 

Ποδηλατόδρομος στην οδό Κύπρου! 

Σαν κακόγουστο αστείο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας σκοπεύει να κατασκευάσει ποδηλατόδρομο στην οδό Κύπρου! 
Δυστυχώς, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δήμαρχος σε συνάντηση με αντιπροσωπία του εμπορικού συλλόγου. 
Το επίσημο επιχείρημα είναι για να σταματήσει το διπλοπαρκάρισμα. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για δημιουργία ποδηλατοδρόμων στα κέντρα των πόλεων, με το πρόσχημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Όπου εφαρμόστηκε, οι έμποροι είδαν τον τζίρο τους να κατρακυλά κι άλλο, σε μια καταστροφική χρονιά, έτσι κι αλλιώς. 
Ποδηλατόδρομος, λοιπόν, στην πολύπαθη οδό Κύπρου. Στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, που ο καταναλωτής κι ο επισκέπτης δεν βρίσκει χώρο να παρκάρει κι όταν διπλοπαρκάρει για να πάρει ένα ψωμί, το μποτιλιάρισμα φτάνει ως την παραλιακή, αν περνάει βαρύ όχημα. Οι εμπνευστές του σχεδίου μέτρησαν πόσα φαρμακεία και ιατρεία βρίσκονται επί της Κύπρου ή παράπλευρα; 
Τι θ’ απαντήσουν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αν αρχίσουν τα λουκέτα ή η μεταφορά επιχειρήσεων; 
Οι δημοτικές αρχές, διαχρονικά, στην πόλη μας και παντού εφάρμοσαν κι εφαρμόζουν πολιτικές που σκοπεύουν στην εκδίωξη των καταναλωτών από τις παραδοσιακές εμπορικές αγορές υπέρ των πολυεθνικών και των αλυσίδων. Αποτελεί κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, τον οποίο οι δημοτικές αρχές εκτελούν. 

Τι βιώσαμε και βιώνουμε τα τελευταία χρόνια; 
Την κατασκευή τεράστιων πεζοδρομίων στην οδό Κύπρου πριν χρόνια, παρά την αντίθεση και τις προειδοποιήσεις του εμπορικού συλλόγου –πρότασή μας τότε ήταν να παρκάρουν δεξιά κι αριστερά αυτοκίνητα κι όταν διπλοπαρκάρουν να χωράει να περάσει φορτηγό- που στένεψε το δρόμο, κάνοντας αβίωτη τη δική μας καθημερινότητα.
Την καθυστέρηση της αλλαγής τάπητα στην οδό Κύπρου, πάλι, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά από δυναμική κινητοποίηση του εμπορικού συλλόγου. 
Την αδιαφορία των δημοτικών αρχών να κατασκευάσουν περιφερειακό δρόμο, φορτώνοντας κυκλοφοριακά με τη διέλευση βαρέων οχημάτων την οδό Κύπρου. 
Την απροθυμία να βρεθούν σημεία κατασκευής νέων χώρων στάθμευσης. 
Τη μετατροπή του πεζοδρόμου από εμπορικό σε «πλατεία» ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων με την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση των δημοτικών αρχών που μόνο στα λόγια έμεναν ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό. 
Τα σχέδια την νυν δημοτικής αρχής για πεζοδρόμηση μέρους της οδού Εθνικής Αντίστασης για περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σε βάρος και πάλι της οδού Κύπρου. 
Την απομάκρυνση και τη συγκέντρωση των κάδων απορριμμάτων σε δυο – τρία σημεία, που αναγκάζει τους συναδέλφους να κουβαλούν εκατοντάδες μέτρα χαρτοκιβώτια. 
Τη δυσκολία κι αύριο την αδυναμία των φορτηγών που μας εφοδιάζουν να προσεγγίζουν τα μαγαζιά μας. 

Οι δημοτικές αρχές, διαχρονικά, οραματίζονται κι εκτελούν επικοινωνιακά έργα μακριά από τις ειδικές συνθήκες και της ανάγκες της πόλης μας. Οι πολίτες μετατρέπονται σε άβουλα όντα, παρακολουθώντας τις «αυθεντίες» να μετατρέπουν την Ηγουμενίτσα σε τόπο εχθρικό προς το εμπόριο, την ανώτατη εκπαίδευση, την τουριστική ανάπτυξη. 
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι δημοτικές αρχές είναι ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις άντεξαν τη δεκαετή οικονομική κρίση, αντέχουν τις συνέπειες της πανδημίας –παρά τα ψίχουλα που μας πέταξε η κυβέρνηση– ζουν οικογένειες από αυτές, εργάζονται άνθρωποι, προσφέρουν ανάπτυξη στην πόλη μέσω του κύκλου εργασιών κι είναι η βασική αιτία που αναπτύσσονται όλων των ειδών οι υπηρεσίες και οι δημόσιες, καθώς και μια σειρά «περιφερειακά» επαγγέλματα. Θέλουν παραδείγματα από πόλεις που μόλις παρήκμασε το εμπόριο, νέκρωσαν; 
Γι’ αυτούς τους λόγους, ο εμπορικός σύλλογος Ηγουμενίτσας έπρεπε να είναι ο βασικός συνομιλητής με τη δημοτική αρχή, γιατί τα μέλη του είναι γνώστες της καθημερινότητας και των προβλημάτων και δεν υπήρξε ποτέ συντεχνιακό σωματείο. Ήταν και θα είναι παρών, μετά τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής. 

Ζητάμε: 
- Εγκατάλειψη κάθε σκέψης για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Κύπρου και πεζοδρόμησης της οδού Εθνικής Αντίστασης 
- Διαπλάτυνση της οδού Κύπρου μέσω της μείωσης του πλάτους των πεζοδρομίων 
- Τεχνική μελέτη για τη δημιουργία περιφερειακού δρόμου και την πίεση από τη δημοτική αρχή για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή του 
- Μεταφορά της κίνησης των βαρέων οχημάτων στην οδό Εθνικής Αντίστασης, κατά τις πρωινές ώρες 
- Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης 
- Επανατοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων σε ολόκληρη την αγορά. Διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων. 

Καλούμε τη δημοτική αρχή να σταματήσει όλα τα σχέδια και να ξεκινήσει συνομιλίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος. 

Συνάδελφοι 
Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει «πιλοτικά» στη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Κύπρου. Επιχειρήματα για το αντίθετο δεν θέλουν ν’ ακούσουν. 
Εμείς, όμως, πρέπει να προστατεύσουμε τις δουλειές μας. Σε κάθε απόπειρα του δήμου πρέπει ν’ αντιδράσουμε δυναμικά με όποιον πρόσφορο συλλογικό τρόπο επιλέξουμε. 
Ας τους υποχρεώσουμε να μας ακούσουν και να πράξουν αυτά που έχει ανάγκη η πόλη. 

Ηγουμενίτσα 17/8/2020 
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου