Ηγουμενίτσα: Ελλιπή μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ της πόλης καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ηγουμενίτσα: Ελλιπή μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ της πόλης καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων

Ηγουμενίτσα: Ελλιπή μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ της πόλης καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Την Παρασκευή 20/3 αντιπροσωπεία του Σωματείου μας περιόδευσε στα Σουπερ Μάρκετ της Ηγουμενίτσας στα πλαίσια της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της υγείας όλων των υπαλλήλων. Για τους οποίους δεν ισχύει το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”. 

Το Σωματείο ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι η ατομική ευθύνη που επικαλείται η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για να ξεχαστούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στην υγεία γενικώς, αλλά και στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρέωση της εργοδοσίας και του κράτους για να μην παρθούν με ευθύνη τους όλα τα μέτρα προστασίας-υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (αντισηπτικά, μάσκες κλπ) με βάση και τις οδηγίες που δίνονται αυτές τις ημέρες. 

Ενημερώσαμε ότι δεν πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η περίοδος για να μπουν σε “καραντίνα” τα εργατικά μας δικαιώματα. 

Διαπιστώσαμε ότι οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο μας σχετικά με τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών από την εξάπλωση του κορονοϊού είναι πραγματικότητα. 

Στην πλειοψηφία των Σουπερ Μάρκετ, παρά την ανακοίνωση μέτρων προστασίας (απόσταση ασφαλείας, διαχωριστικά, αντισηπτικά, απολύμανση όλων των χώρων), πολλά από αυτά σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πρακτική εφαρμογή και οι εργαζόμενοι προσπαθούν με δικά τους ατομικά μέσα προστασίας να προστατευτούν οι ίδιοι και οι πελάτες (κυρίως έλλειψη μάσκας για το πρόσωπο). Ιδιαίτερα για την απουσία της μάσκας είναι πολλές οι δικαιολογίες (είναι σε έλλειψη λόγο μεγάλης ζήτησης, δεν είναι στα βασικά μέτρα προστασίας, κρατάμε την απαραίτητη απόσταση και άλλα). Ακόμα και εξαναγκασμός από την εργοδοσία για να φέρνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μάσκες από το σπίτι. 

Οι χώροι των σούπερ μάρκετ δεν πρέπει να γίνουν εστία μόλυνσης, για εργαζόμενους και καταναλωτές, άρα και οι κρατικοί –ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν πρέπει να απουσιάζουν. 

Επειδή τα μέτρα απέναντι στον κορονοϊό είναι κοινά για όλους και χωρίς εξαιρέσεις. 

Απαιτούμε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τους κρατικούς φορείς, στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες και σε όλους τους χώρους διακίνησης τροφίμων και προϊόντων, τα οποία φτάνουν σε κάθε οικογένεια. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και των οικογενειών τους και όχι η εργοδοσία να παίζει με την υγεία των εργαζομένων επικαλούμενη το φόρτο εργασίας στερώντας τους τις άδειες ειδικού σκοπού που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Άμεσα και υπεύθυνα να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία για τυχόν κρούσμα στον εργασιακό χώρο ώστε να μπει τέλος στη φημολογία και την αναστάτωση. Να σταματήσει η εργοδοσία να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα. 

Απαιτούμε άμεσα: 

· Να καλυφθούν εδώ και τώρα τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στο σύστημα Υγείας με άμεσες προσλήψεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό. 

· Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ. 

· Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία. 

· Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες 

· Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.) 

· Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς χωρίς να προσμετρούνται μέρες κανονικής άδειας. 

· Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι. 

· Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες. 

· Να ισχύσει στην πράξη το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ. 

· Να μετατραπούν τα 4ωρα – 6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. 

· Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο, να γίνουν οι προσλήψεις που είναι αναγκαίες από το νέο διευρυμένο ωράριο εργασίας. 

· Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

· Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων. 

· Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, χορήγηση επιδόματος σε όλους τους ανέργους χωρίς τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις. 

· Καμία εργατική λαϊκή οικογένεια χωρίς εισόδημα. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. 


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας, να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε τι που συμβαίνει στους εργασιακούς τους χώρους. 
Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας, τη δημόσια υγεία. 

Τρόποι επικοινωνίας 

Τηλ:6986933660,  6939245255 
Email:seiythes@gmail.com,ergkigu@gmail.com 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου