Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτες 100 ημέρες αντιπολίτευσης - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτες 100 ημέρες αντιπολίτευσης

Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτες 100 ημέρες αντιπολίτευσης
(Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου) 

Oι πρώτες 100 ημέρες των «Οριζόντων Ηπείρου» στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας Ηπείρου 

Τον απολογισμό των 100 ημερών της αντιπολιτευτικής θητείας των «Οριζόντων Ηπείρου», εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τετάρτης, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος. 
Παράλληλα, από τον επικεφαλής των συντονιστών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, έγινε η παρουσίαση των στελεχών που έχουν αναλάβει την αποστολή της διεύρυνσης της παράταξης στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, ενόψει του καλοκαιριού του 2020, οπότε προγραμματίζεται να γίνει το συνέδριο της παράταξης. 
Ο κ. Μιχάλης Νάτσης συγκεκριμένα, τόνισε ότι μέχρι το αργότερο τον Ιούνιο του 2020, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της παράταξης και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 120 μέλη, ο στόχος να φτάσει ως τότε η παράταξη τα 300 μέλη, είναι παραπάνω από σίγουρος, όπως είπε. Τα πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου είναι όλες γυναίκες και είναι οι: 
Μαρινάκη Γεωργία δικηγόρος με μεταπτυχιακά στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. 
Σόφη Βλασσίου, Χημικός, αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων 
Μάγδα Τάτση, γενική οικογενειακή γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, αναλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και τέλος, 
Μάρω Νάκα, Αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Αγγλικών, πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αρταίων αναλαμβάνει συντονίστρια στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. 

«Θα σύρω την Περιφέρεια Ηπείρου στην ανάπτυξη, θέλει δε θέλει… Θα τη σύρω στην ανάπτυξη, με τον τρόπο που ξέρω και το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι η υγεία μου και ό,τι άλλο απρόβλεπτο συμβεί στη ζωή μου» τόνισε χαρακτηριστικά προς το κλείσιμο των δηλώσεών του ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, θέτοντας το στόχο των ημερών του στην αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου τον έταξε ο Ηπειρώτικος λαός τον περασμένο Μάιο, με 22.000 ψήφους. Εύχεται όπως είπε, από το πρόγραμμα με τις 24 σελίδες που κατέβασε η παράταξή του στις προηγούμενες εκλογές, να υλοποιηθούν από τη νυν περιφερειακή αρχή, τουλάχιστον οι θέσεις των τεσσάρων σελίδων και να εμφανιστεί στις επόμενες εκλογές, με τους μη πραγματωθέντες ως τότε στόχους. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε, «τέσσερα χρόνια είναι πολύς χρόνος για έναν Ηπειρώτη που δε ξέρει που βαδίζει αλλά έχει την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζει»… 
Ο κ. Ριζόπουλος συνόψισε τον αντιπολιτευτικό λόγο που άρθρωσε η παράταξή του, για το διάστημα μετά τις εκλογές, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, αναφέροντας μεγάλα ζητήματα: 
Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό: καταλόγισε ολιγωρίες στην κεντρική κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου πως παραμένουν απαράσκευοι για τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσει η ελλιπής διαχείριση του τόσο σοβαρού θέματος. «Το τι κάνει η κυβέρνηση δε με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι στην Ήπειρο δεν είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να μην είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι πυρετός το μεταναστευτικό ως πρόβλημα αλλά ήλθε για να μείνει και το δεύτερο σοβαρό ζήτημα πέρα από το πόσοι θα έλθουν, είναι ότι δεν έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να περάσουμε στην ένταξη στην κοινωνία». Επανέλαβε την πρότασή του για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. 
Για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: γίνεται προγραμματισμός του 2020 χωρίς να είναι γνωστοί οι διατιθέμενοι πόροι της Περιφέρειας. Όπως είπε, ξεκινάμε με 108 εκατ. στο κλείσιμο του 2018, εκτοξεύουμε την πρόβλεψη για το 2019 κάτι που συνδέεται με την πελατειακή διαχείριση των εκλογών και έρχονται οι υπηρεσίες και παρουσιάζουν πρόβλεψη για 144 εκατ. στοιχείο που σημαίνει πως πέφτουμε εξ αρχής έξω 25%. Το Μάρτιο εκτίμησε πως θα υπάρχει εικόνα για το που κλείνει το 2019, ώστε να υπολογίζουμε και τους πόρους του 2020… 
Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ: επικαλούμενος δηλώσεις του Περιφερειάρχη μετά τη συνάντηση των Περιφερειακών στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Καχριμάνης παραδέχτηκε την πολύ χαμηλή απορρόφηση του ΠΕΠ Ηπείρου. Για το θέμα, η παράταξη έκανε την πρώτη της επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει απάντηση από την διοίκηση, ως είναι υποχρεωμένοι να κάνει εντός διαστήματος 15 ημερών, και όπως έπραξε επιλεκτικά με άλλες επερωτήσεις ως σήμερα. Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πώς θα σχεδιαστεί το επόμενο ΠΕΠ 2021-2027. 
Για τους κόμβους: πρότεινε να εκπονηθεί μια συνολική συγκοινωνιακή μελέτη για το χώρο από την έξοδο Τερόβου ως την Ασφάκα, με παράλληλη αποκέντρωση υπηρεσιών και απομάκρυνσή τους από το κέντρο της πόλης. Επανέλαβε τις καταγγελίες ότι ορισμένοι κόμβοι σχεδιάστηκαν με μοναδικό γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις του Περιφερειάρχη. 
Για το σχεδιασμό έργων στην Περιφέρεια: επαναλαμβάνοντας μια βασική προεκλογική θέση της παράταξής του, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης στην οποία θα μετέχουν και οι 18 Δήμαρχοι της Ηπείρου, ώστε να προτεραιοποιούνται έργα και να ιεραρχούνται ανάγκες, με γνώμονα την περιφερειακότητα. 
Για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου (Τεχνόπολης): αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να έλθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρείας P&I εδώ και αρκετό καιρό, με την συζήτησε προοπτικές μόνιμης εγκατάστασης της συγκεκριμένης θυγατρικής που μαζί με την Teamviewer αλλά και άλλες εταιρείες που ενδεχομένως έλθουν μελλοντικά, να συστεγαστούν σε έναν πόλο καινοτομίας. Η παράταξη απηύθυνε επιστολές σε έξι Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τους εγκαίρως για το θέμα, για να… προκύψει ακολούθως, το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη. 
Για την ανεργία: τόνισε πως η ανεργία έγινε ζήτημα επικαιρότητας για την Ήπειρο και από τη μεγαλοστομία του Περιφερειάρχη για τους… «Ντοκτοράδες», καταλήξαμε σε προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώσει πρόγραμμα επαναπατρισμού νέων επιστημόνων, με εξαιρετικά συμφέροντες όρους και διαθέτοντας περισσότερα χρήματα. 

Από το γραφείο Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου