Δήμος Φιλιατών! Πως θα ψηφίσουν στις Δημοτικές εκλογές! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Δήμος Φιλιατών! Πως θα ψηφίσουν στις Δημοτικές εκλογές!


Του Σταύρου Κωστάρα*

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. Για τις δημοτικές εκλογές δεν συντάσσονται εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στο δήμο όπου είναι δημότες.
Ο  Δήμος Φιλιατών συνεχίζει να αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες (δημοτικές ενότητες) των πρώην Δήμων Φιλιατών (εκλεγόμενοι 16) και Σαγιάδας (εκλεγόμενοι 5) που εκλέγουν και τους αντίστοιχα αναγραφόμενους σε παρένθεση δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είναι και πάλι 21 συνολικά.
Οι κάτοικοι και των δύο εκλογικών περιφερειών (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι Φιλιατών και Σαγιάδας) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο στην άλλη εκλογική περιφέρεια.
Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει το την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από την πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία.
Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με το συνολικό αριθμό εδρών των εδρών (21), καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει η κάθε παράταξη. 
Για πρώτη φορά οι εκλογές θα γίνουν με βάση το μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια την εκλογή μόνο προέδρου τοπικής κοινότητας και όχι τοπικού συμβουλίου στην Κεστρίνη, αφού ο μόνιμος πληθυσμός της είναι 298 και ήτοι κάτω από το όριο των 300
Οι τοπικές κοινότητες οι οποίες έχουν πλέον των 300 κατοίκων και εκλέγουν τοπικά συμβούλια των οποίων ο αριθμός αναγράφεται δίπλα στην κάθε μία είναι οι: Φιλιατών (πλέον των 2.000 κατοίκων 7μελές), Ασπροκκλησίου και Σαγιάδας (πλέον των 300 κατοίκων 5μελή).
Όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. σε χωριστή κάλπη, και με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται όλοι οι μεμονωμένοι υποψήφιοι. 
Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 7 και 5 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν μέχρι 2 σταυρούς.
Για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Στα ψηφοδέλτια των τοπικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, που εκλέγουν τοπικά συμβούλια, δεν θα υπάρχει ξεχωριστός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του συμβουλίου κοινότητας, καθώς όλοι οι υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές θα είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Οι πρόεδροι των συμβουλίων των κοινοτήτων αυτών θα εκλέγονται έμμεσα από τους εκλεγέντες συμβούλους της κοινότητας, μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς συμβούλων των δύο πρώτων σε δύναμη συνδυασμών. Σε περίπτωση όμως που ο συνδυασμός που πλειοψήφησε στην κοινότητα έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος), τότε ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού αναδεικνύεται πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας, και άρα δεν απαιτείται να γίνει εκλογή του από το συμβούλιο
Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων των κοινοτήτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας,  με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Άρα οι υποψήφιοι για τα 5μελή μπορεί να είναι μέχρι 8 και για τα 7μελή μέχρι 11.  Τα ψηφοδέλτια των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων πρέπει να περιλαμβάνουν ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% από κάθε φύλο (άνδρες- γυναίκες). Π.χ σε ψηφοδέλτιο με 8 υποψηφίους αντιστοιχούν 3 γυναίκες ενώ σε ψηφοδέλτιο 11 αντιστοιχούν 4.

                                            *Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με το συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου