«Η μοναδικότητα της κάθε γυναίκας» - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

«Η μοναδικότητα της κάθε γυναίκας»

Της Αγγελικής Τζοβάρα
Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας

(Από την ομιλία της στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Θεσπρωτίας την Παρασκευή 8 Μάρτη στο ΠΑΝΘΕΟΝ)

Χρόνια πολλά Γυναίκα. Γιορτάζεις σήμερα. Γιορτάζεις την απελευθέρωσή σου από το φόβο της σωματικής και σεξουαλικής σου κακοποίησης. Γιορτάζεις την κατάκτηση του αυτονόητου δικαιώματός σου στην εκπαίδευση ως το κλειδί για τη χειραφέτησή σου αλλά και για να αντιμετωπίσεις τις σεξιστικές συμπεριφορές και πρακτικές της κοινωνίας. Θυμήσου όμως γυναίκα ότι έχεις πολλούς ακόμη επικριτές που προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν είσαι αρκετή, δεν είσαι τόσο όμορφη, έξυπνη ή ικανή. Εσύ όμως γυναίκα κάθε μέρα παλεύεις, σε κάθε ηλικία αγωνίζεσαι. Μη φοβάσαι αν δεν αρέσεις, μη φοβάσαι αν δεν τα καταφέρεις, αν χωρίσεις, αν δεν είσαι αποδεκτή για τις απόψεις σου, αν μεγαλώνεις, αν δεν τα προλαβαίνεις όλα, αν κάνεις λάθη. Αν δεν έχεις παιδιά, αν δεν θέλεις παιδιά, αν δεν μπορείς να κάνεις παιδιά, αν δεν θέλεις να παντρευτείς ή αν θέλεις να μείνεις μόνη σου. Μη φοβάσαι… αν αυτά θέλεις.
Η αυτοεκτίμησή σου είναι δική σου υπόθεση και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από άλλους. Αν βασίζεσαι στους άλλους για την αξία σου, τότε η αξία είναι των άλλων, όχι δική σου. Σ’ έναν κόσμο που σε βομβαρδίζει καθημερινά με πληροφορίες κάθε είδους, που ενισχύουν παραδοσιακούς ρόλους για σένα, που αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις για το πώς πρέπει να είσαι, τι πρέπει να φοράς, πως πρέπει να ζεις, πότε πρέπει να παντρεύεσαι, πως πρέπει να μιλάς, τι να σκέφτεσαι, πως πρέπει να φέρεσαι για να είσαι η ιδανική γυναίκα, για να είσαι η αποδεκτή γυναίκα. Σ’ έναν κόσμο που κάνει το σώμα σου αντικείμενο, εστιάζοντάς το σε συγκεκριμένα πρότυπα εμφάνισης και κάλλους. Σ’ έναν κόσμο που προσπαθεί να σε υποτάξει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Σ’ έναν κόσμο που διαρκώς περιμένει από σένα να είσαι πάντα έτοιμη, όμορφη, διαθέσιμη, πρόθυμη, να πρέπει να γίνεις μητέρα, εργαζόμενη, κόρη, φίλη, σύζυγος, κοινωνικά ενεργή, συναισθηματικά σταθερή γιατί αν δεν είσαι τότε κάτι φταίει: οι ορμόνες σου, τα ψυχολογικά σου, η ηλικία σου, η εμμηνόπαυσή σου, η προεμμηνόπαυσή σου, το ότι είσαι γυναίκα άρα ευαίσθητη και γκρινιάρα.
Σ’ έναν κόσμο που δεν ενδιαφέρεται και δεν σε ρωτάει που είσαι, πως είσαι, γιατί είσαι εκεί κι όχι αλλού, γιατί είχες ανάγκη να κάνεις αυτή την επιλογή κι όχι την άλλη, που σε επικρίνει και δεν σε αφήνει να ανασάνεις γιατί πρέπει να απολογηθείς στην κοινωνία, στο παιδί σου, στο σύντροφό σου, στους γονείς σου, στο αφεντικό σου. Γυναίκα που είσαι μέσα σ’ όλα αυτά;
Που είσαι μέσα στα αυστηρά προστάγματα της αισθητικής που αλλάζουν την αντίληψή σου ως προς το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Μιας αισθητικής που σε εθίζει να προσαρμοστείς στα πρότυπα της εποχής. Που βρίσκεσαι μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα πληροφορίας;
Το χειρότερο όμως απ’ όλα τα προστάγματα που σου επιβάλλονται, είναι ότι σου τάζουν ευτυχία. Θα είσαι πιο χαρούμενη αν είσαι όμορφη, αδύνατη, αν είσαι μέσα στη μόδα, αν δεν ξεχωρίζεις, αν μοιάζεις στα επιβαλλόμενα πρότυπα, θα είσαι πιο ευτυχισμένη αν κάνεις αυτά που είθισται να κάνουν οι γυναίκες σε κάθε ηλικία. Μόνον έτσι θα ευτυχήσεις. Ποιος όμως γυναίκα ξέρει καλύτερα από σένα τι γεμίζει την ψυχή σου, το πνεύμα σου, την υπόστασή σου; Και αυτό που έχεις μέσα σου μόνο εσύ το ξέρεις. Ψάξε μέσα σου γυναίκα να το βρεις και να το αφήσεις να σε οδηγήσει στην ευτυχία απαλλαγμένη από τις σειρήνες κάθε είδους.
Γυναίκα μόνο μέσα απ’ τον εαυτό σου μπορείς να βρεις την αλήθεια. Άφησε πίσω σου την ασφαλή σου ζωή και άκου τον εαυτό σου. Δοκίμασε νέες εμπειρίες και πράγματα. Εμπιστεύσου σε, μην καταπνίγεις τα συναισθήματά σου. Εκφράσου με όποιον τρόπο μπορείς.
Πόσες φορές αναρωτήθηκες γυναίκα που ανήκεις; Ποια πιστεύεις ότι είσαι στην πραγματικότητα; Τι είναι αυτό που σε ξεχωρίζει από τους άλλους εξωτερικά, εσωτερικά, σωματικά, πνευματικά, νοητικά και ψυχικά; Πήγαινε πίσω στο παρελθόν και θυμήσου. Τι σε έκανε χαρούμενη; Τι ονειρευόσουν για σένα; Φαντάσου τον ιδεατό για σένα εαυτό και άφησε πίσω οτιδήποτε σε κρατάει δέσμια και μπαίνει εμπόδιο.
Γυναίκα αποδέξου τα χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα και την αξία της φύσης σου. Όποια κι αν είσαι, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκες, χαρακτηρίζεσαι από μοναδικότητα. Μοναδικότητα που πρώτα εσύ η ίδια γνωρίζεις. Η μοναδικότητά σου αυτή είναι μια ποιότητα που χρειάζεται όχι να δημιουργήσεις αλλά να ανακαλύψεις, να τιμήσεις και να θαυμάσεις. Όχι για τους άλλους μα για τον εαυτό σου που περιμένει υπομονετικά να ενσκύψεις μέσα του για να τον αφουγκραστείς, απαλλαγμένη από τα βουητά της κοινωνίας, των προτύπων, των συμβάσεων και των προσδοκιών των άλλων, που διαρκώς προσπαθούν να σε κατηγοριοποιήσουν και να σε κλείσουν σε στεγανά, αγνοώντας τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου