Μια ακόμη παρά(σ)ταση για το θέατρο στο Τσιπουρίκι - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Μια ακόμη παρά(σ)ταση για το θέατρο στο Τσιπουρίκι


Το πόσα χρόνια χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ένα έργο σε αυτή τη χώρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ουδέποτε κάτι μπορεί να είναι βέβαιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κατασκευής του υπαίθριου θεάτρου στο Τσιπουρίκι το οποίο έχει περάσει από σαράντα κύματα…!
Ένα έργο που ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν μια δεκαετία (τουλάχιστον), ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Και μιλάμε για υπαίθριο θέατρο, που να σχεδιάζανε και κλειστό…!
Το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται επί δημαρχίας Πιτούλη (από το 2006 αν δεν κάνουμε λάθος) και το 2008 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, “κατόπιν ενεργειών” του τότε βουλευτή Θεσπρωτίας και Υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, “σαν ένα προσωπικό του στοίχημα”, όπως καμαρώνει και ο ίδιος στο …facebook!
Τα λάθη ξεκίνησαν από νωρίς, καθώς ένα λάθος στη συμβασιοποίηση του έργου  (!!!) καθυστέρησε την έναρξή του. Τελικά, η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2012, ύψους 879 χιλιάδων ευρώ και το Νοέμβριο του 2013 μια συμπληρωματική σύμβαση 203 χιλιάδων ευρώ με την εταιρεία «ΖΙΩΡΗΣ Α.Ε» με ημερομηνία περαίωσης των εργασιών το Νοέμβριο του 2014!!!
Έκτοτε, προβλήματα στη χρηματοδότηση (γενικά και ειδικά) καθυστέρησαν την εξέλιξη των εργασιών, ώσπου φτάσαμε με αλλεπάλληλες παρατάσεις το έργο να έπρεπε να παραδοθεί 31 Δεκεμβρίου του 2018 (πριν δύο μήνες). Μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Λώλος εξέφραζε τη βεβαιότητα από πέρυσι ότι το θέατρο θα παραδιδόταν το περασμένο καλοκαίρι. Έπεσε όμως έξω για άλλη μια φορά.
Η εργοληπτική επιχείρηση που κατασκευάζει το θέατρο, λίγες ημέρες πριν λήξει η διορία για την παράδοση του θεάτρου, κατέθεσε αίτηση για μια ακόμη παράταση προθεσμίας περάτωσης των εργασιών μέχρι 30 Ιουνίου του 2019. Θέμα που συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας. Οι λόγοι, σύμφωνα με την εταιρεία και την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηγουμενίτσας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Γκίκα, είναι: «λόγω του γεγονότος της έλλειψης πιστώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία της συνεχούς εκτέλεσης των εργασιών του έργου. Επειδή αφενός έχει εκτελεστεί περί το 70% του έργου και αφετέρου υπάρχει η αναγκαιότητα σύνταξης νέου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών τόσο για αυξομείωση των ποσοτήτων του προϋπολογισμού του έργου καθώς και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 23% σε 24% επί των τιμών του τιμολόγιου»  (απόσπασμα από την απόφαση του Δ.Σ.).
Αυτά αναφέρονται στην απόφαση του Δ.Σ. για μια ακόμη παράταση της παράδοσης του έργου.
Θα πει κανείς, «φάγαμε το γάιδαρο κι έμεινε η ουρά», ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε για ένα έργο που καρκινοβατεί περισσότερο από μια δεκαετία, έχουνε αλλάξει τρεις δήμαρχοι και ενδέχεται ένα ακόμη καλοκαίρι να περάσει χωρίς να απολαύσουνε οι Ηγουμενιτσιώτες και οι επισκέπτες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για ένα έργο που έχει πληρωθεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Μάλιστα, πρόσφατα ο Δήμος Ηγουμενίτσας διενήργησε νέο συνοπτικό διαγωνισμό για εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και του δρόμου προς το θέατρο και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο του έργου την εταιρεία ΟΔΟΚΑΤ που κατέθεσε τη χαμηλότερη τιμή, που κυμαίνεται στις 35 χιλιάδες ευρώ (περίπου).

Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία παράταση που δίνεται για την ολοκλήρωση του έργου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλη καθυστέρηση.
Πέρυσι, τέτοια εποχή, επισκεφθήκαμε το χώρο και συναντήσαμε και συνεργεία της εταιρείας που έκαναν εργασίες. Επισκεφθήκαμε ξανά πριν λίγες ημέρες το χώρο και δυστυχώς δεν είδαμε μεγάλη πρόοδο στις εργασίες, πέραν της εγκατάστασης των μεταλλικών κερκίδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου έχει ολοκληρωθεί το 70% περίπου των εργασιών, οπότε στο επόμενο τετράμηνο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες μήπως και ευτυχήσουμε το καλοκαίρι του 2019 να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις σε ένα θέατρο που ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν 15 χρόνια, ίσως και περισσότερο…!!!
Το υπό κατασκευή υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας περίπου 1.200 θέσεων,  βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, στο Τσιπουρίκι και περιλαμβάνει κυλικείο- αναψυκτήριο, τουαλέτες, καμαρίνια και χώρους στάθμευσης και αναμένεται να αποτελέσει το χώρο αναφοράς για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης της Ηγουμενίτσας, κάτι που λείπει από την πόλη και τους κατοίκους της εδώ και πολλά χρόνια.

Θα παρακολουθούμε δημοσιογραφικά το θέμα το επόμενο διάστημα και προτείνουμε από τώρα στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του που φτιάχνουν την ατζέντα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, εφόσον κατορθώσουνε φέτος το καλοκαίρι να λειτουργήσει, το πρώτο θεατρικό έργο που θα παιχτεί να είναι το «Όνειρο θερινής νυχτός» του Ουίλιαμ Σαιξπηρ, έτσι, για συμβολικούς λόγους…!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου