Το National Geographic αποθεώνει τον Αχέροντα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Το National Geographic αποθεώνει τον Αχέροντα

Το National Geographic αποθεώνει τον Αχέροντα
Τι αναφέρει για τη φυσική ομορφιά, τις δραστηριότητες αλλά και τα προβλήματα

Με τίτλο, “Το underworld ποτάμι της Ελλάδος δελεάζει τους ταξιδιώτες περιπέτειας” το National Geographic στην αγγλική του έκδοση παρουσιάζει αφιέρωμα στον Αχέροντα και στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να συμμετέχει ο επισκέπτης.

“Πίσω στην εποχή των θεών και των τεράτων, οι Τιτάνες πολέμησαν τους Ολύμπιους για τον έλεγχο του σύμπαντος. Κατά τη διάρκεια αυτής της 10χρονης Τιτανομαχίας, οι Τιτάνες απέκτησαν δύναμη πίνοντας από τον ποταμό Αχέροντα. Θυμωμένος από την κίνηση, ο Δίας καταράστηκε το ποτάμι, κάνοντας το μαύρο και πικρό – μια τυχαία μοίρα για ένα από τα πέντε ποτάμια της ελληνικής μυθολογίας που λέγεται ότι οδηγεί στον κάτω κόσμο” αναφέρει το National Geographic το οποιο κάνει αναφορά στην μυθικοτητα του ποταμού αλλα και στην βιοποικιλότητα.

Η Γλυκή είναι γνωστή για τις περιπέτειες που συναρπάζουν, όπως το canyoneering και η πεζοπορία στο ποτάμι, μια δημοφιλής δραστηριότητα στην που συνδυάζει το κολύμπι και την αναρρίχηση σε ογκόλιθους, σε ένα φαράγγι που συνήθως ονομάζεται Στενά. Άλλοι ανεβαίνουν στον ουρανό με το Zipline Greece , και γλιστρούν 350 γιάρδες με ταχύτητες έως και 30 μίλια την ώρα πάνω από τα τιρκουάζ νερά. Αλλά δεν είναι όλα περιπέτεια. «Ο Αχέροντας είναι ένα ήπιο ποτάμι [το καλοκαίρι]», λέει η Βιβή Μάρκου, η οποία ξεκίνησε την επιχείρηση περιοδειών της, Riverdream , με δύο βάρκες ράφτινγκ και δύο άλογα. «Το ράφτινγκ εδώ [στη Γλυκή] φιλοξενεί όλα τα επίπεδα εμπειρίας. Είναι ιδανικό τόσο για οικογένειες όσο και για ηλικιωμένους.»

Εκτός από τις μυριάδες υπαίθριες δραστηριότητες, ο Αχέροντας υποστηρίζει μοναδικούς βιότοπους που φιλοξενούν σπάνια και απειλούμενα ζώα και φυτά στην περιοχή. Στα στενά της Γλυκής φωλιάζουν ευάλωτα πτηνά, όπως χρυσαετοί, γυπαετοί, αετοί Bonelli και αιγυπτιακά όρνια, ενώ οι ευρασιατικοί κουταλιές, οι μαυροπελαργοί και οι πάπιες καταφεύγουν στους υγροτόπους της Αμμουδιάς. Συνολικά, τα 11.440 στρέμματα που περικλείουν τα Στενά και τους υγροτόπους αποτελούν μέρος του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το National Geographic σχολιάζει πως τουρισμός δεν ήταν μια βιώσιμη οικονομική επιδίωξη στην περιοχή μέχρι το 2006, όταν η κατασκευή κοντινών θέρετρων και αυτοκινητοδρόμων παρείχε πρόσβαση σε απομονωμένες πόλεις όπως η Γλυκή. Το 2019, 50.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή, κυρίως από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τη Γλυκή ως βασικό προορισμό για τον τουρισμό του Αχέροντα. Με βελτιωμένες ευκαιρίες, οι περισσότεροι νέοι μένουν τώρα στην πόλη για να εργαστούν σε τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σουλίου Γιώργος Ντάγκας, μίλησε στο National Geographic. «Η δημοτικότητα της περιοχής φαίνεται να ανεβαίνει. Το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επισκέψεις στην περιοχή αυξήθηκαν σε σχεδόν 2.000 καθημερινούς επισκέπτες, κάτι πολλά υποσχόμενο για την επόμενη σεζόν. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπαίθριες δραστηριότητες, να βελτιώσουμε τα μονοπάτια πεζοπορίας, να ανοίξουμε διαδρομές ποδηλασίας στο βουνό και το ποτάμι και να προωθήσουμε το αλεξίπτωτο πλαγιάς» ανέφερε ο Γιώργος Ντάγκας.

“Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την αύξηση των αρνητικών παρενεργειών των επισκέψεων. Οι επισκέπτες φεύγουν όλο και περισσότερο από καθιερωμένα μονοπάτια, αφήνοντας σκουπίδια, συνεργα κάμπινγκ και ανάβοντας φωτιές. Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, ορισμένα έργα κατασκευής εστιατορίων στη Γλυκή επηρεάζουν την κοίτη του ποταμού, ενώ παραθαλάσσιες καντίνες (επιχειρήσεις τύπου σνακ μπαρ) στην Αμμουδιά έχουν προκαλέσει προβλημα” ανέφερε το δημοφιλές περιοδικό.

Μια πρόσφατη αύξηση του πλήθους της πανδημίας προκαλεί την οργή κατοίκων και κυβερνητικών στελεχών σε τουριστικές πόλεις όπως η Αμμουδιά και η Γλυκή. Οι επισκέπτες με κακή συμπεριφορά αφήνουν σκουπίδια, βλάπτουν τη χλωρίδα και ενοχλούν τις περιοχές φωλεοποίησης πουλιών. Τώρα, με την ανοιξιάτικη τουριστική περίοδο στον ορίζοντα, οι υπεύθυνοι αναζητούν τρόπους για να εξισορροπήσουν την αυξημένη επισκεψιμότητα με τη βιωσιμότητα. Σε κίνδυνο βρίσκονται τα απειλούμενα ζώα και οι φυσικοί χώροι της περιοχής, τους οποίους οι ντόπιοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν για τις μελλοντικές γενιές.

Οι υπεύθυνοι παρακολουθούν τα προβλήματα στο σχεδιασμό για το μέλλον. «Έχουμε μελετήσει τη φέρουσα ικανότητα [στα Στενά και τη γύρω περιοχή] για να μην υποβαθμιστεί το οικοσύστημα», λέει ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, περιβαλλοντικός διευθυντής και φυσικός στο Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας . Επειδή η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν φέτος. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι λένε ότι επιβάλλουν τους υπάρχοντες κανονισμούς και ευαισθητοποιούν τα κέντρα ενημέρωσης στην Αμμουδιά και τη Γλυκή και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή που αναδεικνύουν την ιστορική και φυσική κληρονομιά του Αχέροντα.

Με τον καιρό, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα ευαισθητοποιήσουν ένα ευρύτερο κοινό, ώστε η πολύτιμη βιοποικιλότητα του ποταμού να μην γίνει μύθος. «Θέλουμε να έρθουν επισκέπτες για την ομορφιά αυτού του σκηνικού», τονίζει ο αντιδήμαρχος Σουλίου Ντάγκας. «Σίγουρα δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε τη φύση για κέρδος».

Δείτε το άρθρο του National Geographic ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου